Inspirerende voorbeelden

Laatst gewijzigd op:

Flat Ellen uit Assen

Omvang VvE: 28 appartementen
Vormen verduurzaming: Isolerende schil, zonnepanelen op het dak, ventilatiesysteem in het plafond met spiraalverwarming

VvE Ellen is de eerste VvE in Nederland die de flat renoveert naar Nul op de Meter (NOM) en tevens de eerste die de nul-op-de-rekening met een gebouwgebonden financiering financiert. De transitie naar energieneutrale koopwoningen in een VvE vergt samenwerking en innovatief denken, leren de eerste ervaringen in Assen.

Marco Attema van gemeente Assen: “Het is een fantastische ontwikkeling dat het nu mogelijk is om bij het Nationaal Warmtefonds (NWF) een lening met een looptijd van dertig jaar af te sluiten. Hierdoor ligt ook voor andere flats duurdere, vergaande verduurzaming binnen handbereik.” (bron: Dagblad van het Noorden)

Lees hier het volledige artikel uit het Dagblad van het Noorden
Lees in dit artikel meer over de financiering van dit project

Winkelcentrum De Hamershof in Leusden

Omvang VvE: 97 woningen
Vormen verduurzaming: Volledig nieuwe schil, spouw- en gevelisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, warmtepompen

Winkelcentrum De Hamershof in Leusden bestaat uit ongeveer negentig winkels. Boven de winkels zijn woningen gevestigd. In 2018 is zowel vanuit de VvE Bedrijven als de VvE Bewoners De Hamershof een start gemaakt met het verduurzamen van het complex. Voor de woningen wordt de stap gezet van energielabel E/F naar Nul op de Meter.

Bewoonster Gerda van Doorn over de renovatie: ‘De hele renovatie is een heftig proces, maar mooi om te zien hoe de woning energiezuinig wordt gemaakt. Heerlijk straks geen tocht meer en een lekker warm huis. Onze servicekosten gaan straks iets omhoog, maar omdat de energierekening wordt verlaagd, blijft de verhoging binnen de perken.’ (Bron: Ondernamen.nl)

Lees hier het artikel op Ondernamen.nl over dit proces

Appartementencomplex Lindenhove in Apeldoorn

Omvang VvE: 180 koopappartementen
Vormen verduurzaming: Totale vernieuwing van dak en gevels, nieuwe vergrote balkons met isolerende functie, hoog rendement ventilatiesysteem met warmteterugwinning

De jaren ’70 flat Lindenhove wordt grondig gerenoveerd en verduurzaamd en NOM-ready gemaakt. Ton Baas, voorzitter van de VvE: “Dit betekent dat alle maatregelen die genomen worden al aan de normen van ‘Nul-op-de-Meter’ voldoen. De CV-ketels worden bijvoorbeeld nu nog niet vervangen, omdat deze nog even meekunnen. In de toekomst kan het pand volledig Nul-op-de-Meter worden door toevoeging van een warmtepomp en zonnepanelen.”

De besparing van minimaal 75% van het gasverbruik en de financieringsvoorwaarden zorgen ervoor dat de servicekosten niet omhoog gaan. Het complex verandert van een, volgens de bewoners, ‘energie slurpende Oostblokflat’ naar een duurzaam en modern appartementencomplex. Een gedreven VvE bestuur was de motor van het succes. (Bron: SVN.nl)

Lees hier het volledige artikel over de verduurzaming bij VvE Lindenhove

Park Boswijk in Doorn

Omvang VvE: 500 appartementsrechten, waarvan 2/3 in handen van 2 grooteigenaren
Vormen verduurzaming: Nieuwe kunststof puien met triple glas, nieuwe daken, nieuwe kopgevels en vloerisolatie

Bij dit verduurzamingstraject speelden de eigendomsverhoudingen bij Parkboswijk een grote rol. Er zijn twee grooteigenaren, maar ook kleine investeerders bezitten een gedeelte. Daarnaast zijn er particuliere eigenaar-bewoners, de erven van eigenaar-bewoners en de huurders van appartementen.

Hans Davids, voorzitter van de VvE: “De gemiddelde energiebesparing is ongeveer 18 euro per maand. Maar we hebben ook de kosten voor de VvE flink omlaag kunnen krijgen, omdat er na de renovatie minder onderhoud nodig is. Daarnaast krijgen de particulieren ook nog de SEEH-subsidie.” (Bron: Bouwtotaal.nl)

Lees hier een artikel van RVO Nederland over de financiering van dit traject
Lees hier het artikel van Bouwtotaal over dit verduurzamingstraject

Appartementencomplex Nolensstraat in Wageningen

Omvang VvE: 20 appartementen + 8 garages
Vormen verduurzaming: Onder andere zonnepanelen, hoogwaardige isolatie, warmteterugwinsysteem

De gemeente wil de VvE’s laten zien dat je met een forse stap veel meer kunt bereiken dan met bijvoorbeeld alleen spouwmuurisolatie en dubbel glas. Niet alleen voor het klimaat, maar ook uit financieel oogpunt. Een berekening voor de Nolensstraat liet hier geen twijfel over bestaan: bij een complete metamorfose gaan de woonlasten beperkt omhoog, terwijl de waarde van de woningen in verhouding veel meer stijgt dan bij kleine verbeteringen.

‘We zijn blij dat we de stap gezet hebben, want een actieve oproep aan VvE-bestuurders en appartementeigenaren leidde al snel tot constructief overleg met de bestuurders en bewoners van de VvE aan de Nolensstraat.’ (Bron: wonenenruimte.gelderland.nl)

Lees hier het artikel over de verduurzaming aan de Nolensstraat

In januari 2020 werd een inspiratiesessie georganiseerd door de VvE en de gemeente. Download hier het verslag.

Sint-Jacobsplaats in Rotterdam

Omvang VvE: 67 appartementen +  1 commerciële ruimte
Vormen verduurzaming: Er liggen verschillende scenario’s, variërend van nul-op-de-meter tot minder vergaande verduurzaming.

Door een energiescan verkreeg de VvE inzicht in de manier waarop de gebouwdelen het beste geïsoleerd kunnen worden en wat de opbrengst van zonnepanelen zou zijn. Uit het onderzoek bleek dat de Sint-Jacobsplaats in het geval van niet verduurzamen kosten moest maken, waar niet voor was gespaard. Dit kwam door de verwachte stijging van de energieprijzen en een verwachte stijging van de onderhoudskosten op langere termijn. Kortom, niets doen aan verduurzamen zou duurder uitpakken. (Bron: Nationaal Warmtefonds)

Lees hier meer over het verduurzamingstraject van de VvE Sint-Jacobsplaats

 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste updates op Energy.nl?

Nieuwsbrief(Vereist)
Meer informatie