De Warm(t)e Kermis
Inzicht in de participatiebehoeftes van bewoners
De gebouwde omgeving in Nederland moet verduurzamen en van het aardgas af. Voor het betrekken van bewoners zijn verschillende participatietools beschikbaar. Die gaan echter vaak voorbij aan de vraag in hoeverre en op welke wijze bewoners zelf graag betrokken willen worden. De Warm(t)e Kermis helpt om deze participatiebehoefte in kaart te brengen.
Downloads
De Warm(t)e Kermis (PDF)Eigenaar-bewoners hebben zeggenschap over hun eigen woning. Zij maken zelf de beslissing om wel of niet over te gaan op een duurzame woning. Ook huurders hebben een belangrijke stem. Bij het verduurzamen van woningen binnen een woningcorporatie moet 70% van de bewoners hiermee instemmen. Om de plannen te realiseren is het daarom belangrijk inzicht te hebben in de drijfveren en barrières van bewoners voor de overstap naar een duurzame woning en ze te betrekken. Om de beschikbare middelen effectief in te zetten voor bewonersparticipatie is het belangrijk dat er ook inzicht is in de participatiebehoefte van bewoners.
Bekijk verschillende tools voor het inventariseren van drijfveren en barrières en participatietools voor gemeenten, VvE’s en woningcorporaties. Aardgasvrij wonen: drijfveren en barrières van bewoners De energieke gemeente Zet je VvE op Groen Werkboek participatie en communicatie voor woningcorporaties
De Blikvanger op de Warm(t)e Kermis
Het hart van de Warm(t)e Kermis is een Blikvanger (ontworpen door Wiek Rozemond). Het houten informatiebord ‘de Blikvanger’ is bedoeld om informatie op te halen over de behoeften op het vlak van participatie. Op een creatieve manier worden vragen aan bewoners gesteld. De specifieke vragen kunnen worden bepaald per project. Zo kan worden gevraagd naar het huidige gevoel ten opzichte van een lopend project, wat er nodig is om (beter) mee te kunnen doen in het project en welke manieren van participatie iemand prettig vindt. Ook is er ruimte om aanvullende vragen of opmerkingen op te schrijven. Om mensen te trekken zijn er verschillende andere onderdelen toe te voegen aan de Warm(t)e Kermis, zoals een rad van fortuin waarbij duurzame prijzen zijn te winnen, schminken voor kinderen, eten en drinken en een smoothie-fiets. Van de ingevulde Blikvanger kan een foto worden gemaakt om de antwoorden later verder te kunnen verwerken.
Sfeerimpressie Blikvanger op de Warm(t)e Kermis
De inzet van de Warm(t)e Kermis
De Warm(t)e Kermis kan bijvoorbeeld op twee of drie verschillende momenten worden georganiseerd op een plek in de wijk of gemeente waar veel mensen langskomen, bijvoorbeeld bij een winkelcentrum, school of markt. Het is daarbij wel van belang rekening te houden met het bereiken van een diverse doelgroep. Het is belangrijk om te communiceren over de locatie, tijd en activiteiten. Voor de inzet van de Warm(t)e Kermis is een facilitator nodig om de deelnemers te begeleiden.
Resultaten pilot
In november 2022 is een eerste pilot gedaan. Daarbij waren onderzoekers van TNO en medewerkers van de Gemeente Wierden aanwezig. De eerste ervaringen met de Warm(t)e Kermis zijn positief. Dit concept lijkt doelgroepen te kunnen bereiken die doorgaans minder makkelijk worden bereikt en het blijkt ook een laagdrempelige manier om in contact te komen met de gemeente.
Meer weten over burgerparticipatie?
Luister dan de aflevering ‘Burgerparticipatie uitgelegd’ van de podcastserie ‘De energietransitie