Ontwikkeling warmtenetten
Restwarmte uit elektrolyse kan elders gebruikt worden, bijvoorbeeld via warmtenetten die warmte leveren aan nabijgelegen woningen, gebouwen of glastuinbouw. Een belangrijk voordeel is dat de kosten voor de uitkoppeling binnen de fabriek zelf (zoals aanpassingen aan de elektrolyser en warmtewisselaars) over het algemeen laag zijn. De grootste kostenpost zit echter in de benodigde infrastructuur om de warmte te transporteren. Dit is met name het geval wanneer elektrolysers in industriële gebieden ver van de warmtevraag worden gepland, waardoor de aanleg van een warmtenet of andere transportmiddelen duur kan uitvallen. Daarnaast heeft deze vorm van warmte geen continu profiel en een relatief lage temperatuur. De ontwikkeling van meer warmte-infrastructuur is een belangrijke randvoorwaarde voor het gebruik van restwarmte uit elektrolyse. Met name lage-temperatuur warmtenetten zijn in dit geval interessant, omdat er dan mogelijk geen (of een kleinere) warmtepomp nodig is om de restwarmte uit elektrolyse te kunnen benutten. Dit scheelt veel in de business case. De mogelijkheden om restwarmte te benutten kunnen worden meegenomen bij het bepalen van de locatie van elektrolyseprojecten.
Kosten aanpassingen elektrolyser
De meerkosten om aanpassingen te maken aan de elektrolyser zelf zijn beperkt. De kosten en opbrengsten van restwarmte-projecten zijn sterk afhankelijk van projectspecifieke omstandigheden, zoals de gevraagde temperatuur en de afstand tot de warmtevraag. Er zijn nog veel onzekerheden over onder andere de warmtevraag, de gewenste temperatuur, de ontwikkeling van infrastructuur en de locatie van elektrolysers (waarbij de aansluiting op het hoogspanningsnet en waterstofinfrastructuur vaak belangrijkere factoren zijn). Hierdoor zijn de business cases op dit moment erg project-specifiek. Hoeveel warmte er werkelijk benut kan worden is nog niet duidelijk.
Restwarmte-klaar ontwerpen
Bij het ontwerpen en bouwen van elektrolyseprojecten is het wenselijk om al rekening te houden met mogelijk toekomstig gebruik van de restwarmte. Gezien de potentie van restwarmte uit elektrolyse, kan het wellicht interessant zijn om te eisen dat alle elektrolyseprojecten ‘restwarmte-klaar’ worden ontworpen en gebouwd. Dat zou de warmte beschikbaar stellen en meerkosten voorkomen, mocht er in de toekomst behoefte zijn aan dergelijk warmte aanbod.