Verhalen van mensen in een kwetsbare situatie
Kwalitatieve monitor energiearmoede
Uit de kwalitatieve monitor energiearmoede blijkt dat de energiecrisis diepe sporen heeft nagelaten bij bewoners. Ondanks dat het hoogtepunt van de energiecrisis voorbij is lijkt het erop dat energiearme huishoudens nog steeds (te) weinig energie gebruiken. Lage energierekeningen vanwege een laag verbruik en zorgen over betaalbaarheid komen veel vaker naar voren in de gesprekken dan vorig jaar. De crisis lijkt een financieel trauma achter te hebben gelaten bij bewoners, waardoor ze bang blijven om energie te gebruiken.
Downloads
Kwalitatieve monitor energiearmoede (PDF)Over de kwalitatieve monitor energiearmoede
Binnen het Landelijk onderzoeksprogramma energiearmoede worden energiearmoede, de impact daarvan en het beleid in de praktijk in kaart gebracht. Naast kwantitatieve cijfers over energiearmoede wordt er in de kwalitatieve monitor dieper gekeken naar wat energiearmoede
Afhankelijkheid van overheidssteun
De bewoners willen zelfredzaam zijn, maar voelen zich afhankelijk. Kleine verbeteringen van energiecoaches en fixers helpen, maar fundamentele woningproblemen worden niet verholpen. Ook de afhankelijkheid van overheidssteun komt vaak naar voren in de interviews. De verschillende kortdurende maatregelen waren fijn, maar niet toereikend om nu zelfstandig de energierekening te kunnen betalen. Dit frustreert omdat men daarmee afhankelijk blijft van hulp die de overheid biedt.
Achterstallig onderhoud is een veelgehoorde klacht tijdens de interviews met huurders. Er zijn echter voorbeelden van energiecoach- en fixorganisaties die samenwerken met corporaties. Door deze samenwerking in stand te houden tot een woningrenovatie gepland is kunnen coaches en fixers bewoners in deze situatie ondersteunen.
“In de winter voel je wind door de woning waaien, als het kouder is dan 22 graden dan is het in een mum van tijd koud. Tussen het kozijn en de muur kon je naar buiten kijken. Toen hebben ze gewoon een latje er tegenaan gedaan.”
Inclusieve energietransitie
Energiearme huishoudens
Integrale aanpak energiearmoede nodig
Om energiearmoede structureel te verhelpen, is een integrale aanpak nodig. Deze studie laat opnieuw zien dat energiearmoede een probleem is dat raakt aan meerdere thema’s. Een multidisciplinaire aanpak, opgezet vanuit een samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen een gemeente, is dus nodig om energiearmoede structureel te verhelpen.
- Benut samenwerkingen om achterstallig onderhoud bij woningcorporaties te verminderen.
- Zorg dat coaches en fixers op de hoogte zijn van (financiële) steunmaatregelen, en benut lokale samenwerkingen om bewoners hierop te wijzen.
- Laat zien wat de gevolgen van de energietransitie zijn voor energiearme huishoudens, en laat zien hoe deze gevolgen worden ondervangen. Denk als overheid goed na hoe deze huishoudens meegenomen kunnen worden in de transitie én hoe te communiceren hierover.