Gezondheidskosten en energiearmoede
Heeft energiearmoede nadelige effecten voor de gezondheid?
Er is veel internationaal wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat armoede en schulden de gezondheid en het welzijn van mensen fors ondermijnen. In dit onderzoek is nagegaan of energiearme huishoudens in Nederland hogere zorgkosten hebben dan niet-energiearme huishoudens. Hoewel het in deze studie niet mogelijk was om een causaal effect aan te tonen, omdat er altijd andere factoren van invloed kunnen zijn op de gezondheid, toont dit onderzoek aan wel dat er sprake is van extra zorgkosten onder energiearme huishoudens.
Downloads
Gezondheidskosten en energiearmoede (PDF) Webinar (terugkijklink) toelichting bij rapportHiervoor zijn de zorgkosten van mensen met een laag inkomen die wonen in huizen met een slecht energielabel vergeleken met de zorgkosten van mensen die wonen in huizen met een goed energielabel. De resultaten zijn gecorrigeerd voor verschillen in persoonskenmerken (met name leeftijd), inkomenssituatie en algemene woningkenmerken.
Let op Deze resultaten moeten met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. Om een ondubbelzinnig causaal effect aan te tonen is meer onderzoek met andere methoden nodig, met meer aandacht voor consumptiegedrag van energie en zorg en met gebruik van meer gedetailleerde zorg- en gezondheidsdata. Wel ondersteunen de bevindingen de observatie dat energiearmoede
Zorgkosten 5 procentpunt hoger
De toename van zorgkosten voor huishoudens met een laag inkomen is gemiddeld 5 procentpunt hoger voor huishoudens in woningen met een slecht energielabel (F en G), dan in woningen met een goed energielabel (A en B). Dit verschil loopt op tot 8 procentpunt voor de subgroep van energiearme huishoudens
Jongeren tot 18 jaar
Kinderen en jongeren tot 18 jaar uit de groep energiearme huishoudens die wonen in huizen met de laagste energielabels (F en G) en waar bovendien sprake is van energie-onderconsumptie, hebben veel hogere extra zorgkosten: gemiddeld geven zij 24% meer uit aan farmaciekosten en 40% meer aan ziekenhuiskosten dan jongeren uit huishoudens in vergelijkbare woningen, maar dan zonder laag inkomen. Binnen de groep energiearme huishoudens zijn de farmacie- en ziekenhuiskosten van kinderen en jongeren tot 18 jaar in een woning waar de verwarming uit of te laag staat respectievelijk gemiddeld 12% en 17% hoger dan van leeftijdsgenoten in vergelijkbare woningen waar de kachel wel aan staat.
Landelijk onderzoeksprogramma energiearmoede
Dit rapport is onderdeel van het Landelijk onderzoeksprogramma energiearmoede. Binnen dit programma zijn meer feiten en cijfers, onderzoek naar beleid in de praktijk en goede praktijken beschikbaar.
Podcast ‘Energiearmoede uitgelegd’
Luister ook deze aflevering van de podcast-serie ‘De energietransitie uitgelegd’ over energiearmoede.
We vragen expert Koen Straver onder andere naar het verschil tussen armoede en energiearmoede, de omvang van energiearmoede in Nederland en de uitdagingen in de aanpak van energiearmoede.