Energiekengetallen utiliteitsgebouwen
Energiekentallen voor utiliteitsgebouwen, zoals het verbruik per m² vloeroppervlak, zijn van belang vanwege de doelstelling om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Vanaf 1 januari 2023 worden kantoren bijvoorbeeld verplicht minimaal energielabel C te halen. De energiekentallen worden vaak ingezet voor benchmarken. Onderaan deze pagina staat een overzicht van publicaties die inzicht geven in energiekentallen van verschillende typen utiliteitsgebouwen.

Wat verbruiken kantoren met energielabel D/E/F/G nu, en wat gaan ze straks als C verbruiken? Over hoeveel kantoren hebben we het eigenlijk? Zijn het juist de grotere, of kleinere kantoren die nog geen C hebben en waar staan ze? Wat is de bandbreedte van het verbruik van kantoren met een C-label? Waarom doet de ene C het slechter dan de andere C?
Gasverbruik per m² vloeroppervlak
Energiekentallen zijn op diverse niveaus te produceren. Je kunt bijvoorbeeld alle kantoren in Nederland samenvoegen en een gemiddeld verbruik bepalen voor al deze kantoren. Maar energiekentallen worden beïnvloed door bepaalde aspecten. Zo is het gasverbruik per m² vloeroppervlak voor ruimteverwarming altijd hoger binnen kleinere gebouwen dan binnen grotere. Dit voelt tegenstrijdig. De reden is dat een kleiner gebouw relatief gezien meer verliesoppervlak heeft (gevels en daken die warmte verliezen naar de buitenlucht toe) dan een groter gebouw, ten opzichte van de inhoud van het gebouw dat verwarmd moet worden. Daarom ligt het gaskental hoger wanneer alle andere omstandigheden hetzelfde zijn. Dit een belangrijk gegeven wanneer de kentallen gebruikt worden bij het vergelijken van het gasverbruik van gebouwen onderling; het benchmarken.
Invloed van factoren op energieverbruik utiliteitsgebouwen
Er is steeds meer inzicht in welke factoren de kentallen beïnvloeden. Tegelijkertijd kan slechts een deel van deze variabelen worden meegenomen in berekeningen. Er zijn daarnaast legio aspecten die het verbruik (soms sterk) beïnvloeden, maar waar we niet mee kunnen rekenen op individueel gebouwniveau, omdat de data ontbreekt. Denk hierbij aan winkels die wel of niet hun voordeur open laten staan voor bezoekers. Dit geldt ook voor scholen; de ene school heeft de deur altijd open staan, de andere niet. Winkels kunnen ook een deel van het oppervlak uitsluitend als opbergruimte ingericht hebben, al dan niet verwarmd. De openingstijden hebben uiteraard ook effect op het gasverbruik. Wel is eens gerekend aan het effect van de zondagen dat winkels wel of niet open zijn. Deze data is bekend, omdat dit per gemeente is bepaald.
Energiegebruik kantoren
– Sipma, 2022
– Kantoren
– verbruiksjaar 2019
Analyse van het werkelijk energiegebruik van kantoren, geanalyseerd naar EPA energielabel, met inzicht in de bandbreedte.
Resultaten vergeleken met voorgaande studies (2016, 2017, 2019). Uitwerking historisch energiegebruik vanaf 2010.
2022: Energiegebruik kantorenZoektocht alternatief werkelijk energiegebruik, als equivalent voor ‘BENG2 Eindnorm 2050’
– Sipma, 2022
– utiliteitssector
– verbruiksjaar 2019
Analyse van het verbruik van alle BAG gebruiksfuncties naar NTA labels.
Nieuw is de historische analyse; voor het eerst is het energiegebruik vanaf 2010 geanalyseerd. Dit is in deze studie gedaan voor de winkel-, logies-, zorg- en onderwijsfunctie.
2022: UtiliteitssectorEnergiegebruik kantoren
– Sipma, 2019
– kantoren
– verbruiksjaar 2016
Herhaling van analyse voor kantoren uit 2017. Aanvullend zijn meegenomen de bezettingsgraad en een leegstandsindicatie vanuit de Landelijke leegstandsmonitor 2017.
2019: Energiegebruik kantorenEnergiegebruik restaurants
– Sipma, 2019
– gelabelde en niet-gelabelde restaurants
– verbruiksjaar 2016
Restaurants verbruiken zowel gas als elektriciteit voor de energiefunctie ‘voedingsbereiding’. Het gas- en elektriciteitsverbruik kan daarom niet los van elkaar worden gezien en is samengevoegd tot een totaal energiegebruik.
2019: Energiegebruik restaurantsEnergielabels en energiegebruik scholen en tehuizen
– Sipma & Niessink, 2018
– gelabelde basisscholen, scholen binnen het voortgezet- en hoger onderwijs, tehuizen in de zorg
– verbruiksjaar 2015
Als extra dimensie is het aantal leerlingen meegenomen en de invloed van leegstand op de kentallen geanalyseerd.
2018: Energiegebruik scholen en tehuizenEnergielabels en energiegebruik kantoren
– Sipma, Kremer, & Vroom, 2017
– kantoren
– verbruiksjaar 2015
Analyse kantoren met gasketel, specifiek de gelabelde voorraad. Labeldatabase is toegevoegd aan de al gekoppelde databronnen.
Werkelijk- en berekend verbruik zijn met elkaar vergeleken
2017: energiegebruik kantorenOntwikkeling energiekentallen
– Sipma & Rietkerk, 2016
– utiliteitsgebouwen
– verbruiksjaar 2013
Analyse gas- en elektriciteits-intensiteit bij 24 gebouwtypen in de dienstensector en 12 industriële sectoren
Populatie opgedeeld naar grootteklassen, bouwjaarklassen en grootteklassen binnen bouwjaarklassen
2016: ontwikkeling energiekengetallenGerelateerde onderwerpen
Gerelateerde publicaties

Afschakelen van zonnepanelen niet gelijk verdeeld
Hoe verdelen we de lasten op een rechtvaardige manier?

Op weg naar kostengebaseerde tarieven voor warmtenetten
Referentiemodel met handleiding voor kostengebaseerde warmtetarieven

Cijfers gebruik airconditioning
Enorme toename vaste airco’s, die steeds vaker ook als verwarming worden gebruikt