Community of Practice energietransitie Zuid-Holland
Naar een inclusieve energietransitie in Zuid-Holland
De Provincie Zuid-Holland wil energiearmoede in de provincie verminderen en is hiervoor een programma gestart: “Naar een inclusieve energietransitie in Zuid-Holland”. In 2021 zijn de eerste stappen gezet met een Community of Practice voor verschillende Zuid-Hollandse gemeenten. In deze Community of Practice bijeenkomsten komen gemeenten en experts samen om te werken aan energiearmoede-aanpakken. Thema’s die daarbij aan bod komen zijn: hoe bereik je bewoners, hoe sluit je aan op wat er bij bewoners speelt en hoe kom je van een tochtstrip naar systemische verandering?
Downloads
Download hier het rapport (PDF)Dit is de eerste grootschalige en meerjarige provinciale aanpak voor energiearmoede, die volgde uit onderzoek van TNO naar energiearmoede
Samenwerking en actie energietransitie Zuid-Holland
De bijeenkomsten van de Community of Practice blijken tot veel inzichten te leiden. Zo blijken gemeenten en verschillende domeinen binnen een gemeente vaak los aan verschillende opgaven te werken. Dankzij de sessies is deze impasse (deels) doorbroken: er zijn verbindingen gelegd tussen gemeenten en ook hebben een aantal gemeenten contact gelegd met collega’s van het sociale domein. Dit laatste is belangrijk, omdat partijen uit het sociaal domein vaak beter weten bij welke wijken en huishoudens er problemen zijn rond energiearmoede.
Verder heeft de rol van de provincie, bij het werken aan inclusieve energietransitie, meerdere gedaanten. De provincie staat verder van de wijken af en heeft daardoor een meer beschouwende blik. Ze zijn organisator, verbinder, strateeg en stimulator in één.
Ook bleek dat veel gemeenten tegen dezelfde uitdagingen aanlopen of zijn aangelopen. Het uitwisselen van ervaringen geeft hen daarom inspiratie en goede voorbeelden. Bovendien maakt ervaringen delen actief; de sessies helpen om acties en zaken te prioriteren. Dat is belangrijk bij een grote opgave zoals de energietransitie.
Tips uit de praktijk
Tijdens de sessies zijn verschillende voorbeelden uit de praktijk met elkaar gedeeld. Enkele voorbeelden daarvan:
- Om bewoners te bereiken helpt het om gebruik te maken van bestaande structuren in de wijk en aan te sluiten bij wat bewoners belangrijk vinden. Zie ook de praktische tool ‘De energieke gemeente’, met uitdagingen, tips en praktijkvoorbeelden. De energieke gemeente
- Partijen uit het sociaal domein zitten vaak in de wijk, hebben nauwer contact met bewoners en weten daarom beter welke problemen waar spelen en wat bewoners belangrijk vinden.
Er zijn verschillende ideeën en projecten om energiearmoede aan te pakken, maar de effectiviteit daarvan is meestal nog niet onderzocht. Door te investeren in monitoring en onderzoek, wordt meer inzicht verkregen in wat wel én niet werkt. Dit zorgt uiteindelijk voor effectievere energiearmoede aanpakken.