De publieke perceptie van groene waterstof in Nederland
The public perception of green hydrogen in the Netherlands
Groene waterstof wordt gezien als één van de oplossingen om CO2-uitstoot te verminderen en daarmee de opwarming van de aarde en klimaatverandering tegen te gaan. In het Nationaal Waterstof Programma (2022) is afgesproken dat Nederland de productie, import, transport, opslag en het gebruik van groene waterstof wil opschalen. Een positieve publieke perceptie van groene waterstof is essentieel om die opschaling tot een succes te maken. Hoe kijken Nederlanders aan tegen groene waterstof en de keten daaromheen?
Downloads
The public perception of green hydrogen in the Netherlands (PDF)De publieke perceptie van groene waterstof
Factoren die de perceptie van groene waterstof beïnvloeden
Het vertrouwen dat mensen hebben in organisaties die waterstof produceren, vervoeren, opslaan en gebruiken is één van de belangrijkste factoren die invloed heeft op de algemene perceptie van groene waterstof. Hoe meer vertrouwen er is in die organisaties, hoe positiever de perceptie van groene waterstof. Andere factoren die van grote invloed zijn op de algemene perceptie zijn: de perceptie van de rol van groene waterstof in de verduurzaming van de industrie, van de plaatsing van offshore en onshore elektrolysers in Nederland, en van mogelijke gevolgen van groene waterstof voor mens en milieu.
Na het lezen van de informatie, hoe denkt u over:
(zie rapport voor gegeven informatie)
!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(a){if(void 0!==a.data[“datawrapper-height”]){var e=document.querySelectorAll(“iframe”);for(var t in a.data[“datawrapper-height”])for(var r=0;r<e.length;r++)if(e[r].contentWindow===a.source){var i=a.data["datawrapper-height"][t]+"px";e[r].style.height=i}}}))}();Rol van de overheid
Ondanks een laag vertrouwen in de overheid in het algemeen (met name het parlement en ambtenaren), zien de respondenten toch een prominente rol weggelegd voor de overheid met betrekking tot groene waterstof. Het gaat dan om onderwerpen zoals het ontwikkelen van een lange termijnstrategie, het creëren van normen (bijvoorbeeld voor veiligheid en kwaliteit) en het investeren in onderzoek en innovatie.