Ontwikkeling energie-intensieve industrie bepalend voor de energietransitie
Toekomst van het Nederlandse energiesysteem
Scenariostudies geven inzicht in hoe tot een bepaald doel kan worden gekomen bij onzekere ontwikkelingen. In deze nieuwe scenariostudie is de realisatie van een duurzaam Nederlands energiesysteem berekend op basis van de aangescherpte nationale en Europese doelstellingen voor de energietransitie (Klimaatwet, Fit-for-55, REPowerEU). Daarnaast zijn in drie scenariovarianten mogelijke toekomstige ontwikkelingen verkend voor de Nederlandse energie-intensieve industrie en wat dit betekent voor de transitie van het Nederlandse energiesysteem.
Downloads
Whitepaper 2024 (PDF) Achtergrondrapport scenariostudies 2024 (PDF) Tool energiescenarios Scenariostudies 2022 (PDF) Scenariostudies 2020 (PDF)Door TNO zijn twee scenario’s opgesteld (ADAPT en TRANSFORM) waarmee met name de grote veranderingen in het Nederlandse energiesysteem
Waarom scenariostudies?
Energiescenario’s kunnen beleidsmakers en andere partijen die betrokken zijn bij de energietransitie, zoals energiebedrijven, netbeheerders, technologieontwikkelaars en energiegebruikers, helpen bij het verkrijgen van inzicht in de ontwikkeling van het energiesysteem en bij het maken van goed doordachte keuzes en beslissingen voor de langere termijn. Daarbij geven energiescenario’s, die zijn berekend tegen de laagste maatschappelijke kosten, richting aan beleid om het energiesysteem betaalbaar te houden.
Lees hier meer over scenariostudies Energiescenario's en energiemodellen
Belangrijkste resultaten scenariostudie 2024
Uit de scenariostudie komen de volgende belangrijke conclusies naar voren:
- De omvang van de energie-intensieve industrie en brandstoffenproductie voor internationaal transport is bepalend voor de energievraag.
- Elektrificatie en de vraag naar groene waterstof
zorgen voor een forse groei van de elektriciteitsvraag. - Kernenergie kan een aanvulling zijn op de hernieuwbare elektriciteitsproductie uit zon en wind.
- Koolstof blijft een belangrijke rol spelen in een klimaatneutraal energiesysteem.
- Het primair energieverbruik
neemt toe door de toepassing van duurzame technieken. - Er zijn grote investeringen nodig, maar een ambitieuzer klimaatbeleid
leidt niet tot aanzienlijk hogere systeemkosten.
Aandachtspunten voor beleid
Deze scenariostudie toont hoe een toekomstig klimaatneutraal energiesysteem eruit zou kunnen zien. Om zo’n energiesysteem te realiseren zullen beleidskeuzes gemaakt moeten worden en is soms aanvullend overheidsbeleid nodig. Het gaat hierbij om:
- Het mogelijk maken van waterstofproductie op platforms in de Noordzee.
- Locatiebeleid voor kleine kerncentrales.
- Beleid gericht op de internationale concurrentiepositie van de energie-intensieve industrie.
- Beleid voor uitfasering van fossiele brandstoffen
. - Het stimuleren van afvang en opslag van biogene CO2.
- Het stimuleren van duurzaam consumentengedrag.