Door TNO zijn twee scenario’s opgesteld (ADAPT en TRANSFORM) waarmee met name de grote veranderingen in het Nederlandse energiesysteem zijn verkend die kunnen (moeten) plaatsvinden in de periode na 2030. In het behoudender ADAPT-scenario bouwt Nederland voort op zijn huidige economische sterktes en kiest het voor zekerheid en behoud van de huidige levensstijl. We passen onze leefstijl niet aan, blijven fossiele energie gebruiken en het energiesysteem wordt klimaatneutraal gemaakt door een aanzienlijke hoeveelheid CO2 ondergronds op te slaan. In het TRANSFORM-scenario is Nederland bereid tot gedragsverandering van burgers en bedrijven en schakelt over op een schone, energiezuinige economie met nieuwe innovatieve technologieën. Hierdoor wordt Nederland minder energie-intensief. De modelanalyses laten zien dat voor beide energiescenario’s de doelstellingen voor broeikasgasreductie kunnen worden gerealiseerd. Voor de periode van 2030 tot 2050 is berekend welke energiebronnen nodig zijn, wat de kosten zullen zijn, hoeveel CO2-opslag er nodig is en welke vormen van energie door verschillende sectoren verbruikt zullen worden.
CO₂-opslag en -hergebruik
Waarom scenariostudies?
Energiescenario’s kunnen beleidsmakers en andere partijen die betrokken zijn bij de energietransitie, zoals energiebedrijven, netbeheerders, technologieontwikkelaars en energiegebruikers, helpen bij het verkrijgen van inzicht in de ontwikkeling van het energiesysteem en bij het maken van goed doordachte keuzes en beslissingen voor de langere termijn. Daarbij geven energiescenario’s, die zijn berekend tegen de laagste maatschappelijke kosten, richting aan beleid om het energiesysteem betaalbaar te houden.
Lees hier meer over scenariostudies
Energiescenario's en energiemodellen
Belangrijkste resultaten scenariostudie 2024
Uit de scenariostudie komen de volgende belangrijke conclusies naar voren:
- De omvang van de energie-intensieve industrie en brandstoffenproductie voor internationaal transport is bepalend voor de energievraag.
- Elektrificatie en de vraag naar groene waterstof zorgen voor een forse groei van de elektriciteitsvraag.
- Kernenergie kan een aanvulling zijn op de hernieuwbare elektriciteitsproductie uit zon en wind.
- Koolstof blijft een belangrijke rol spelen in een klimaatneutraal energiesysteem.
- Het primair energieverbruik neemt toe door de toepassing van duurzame technieken.
- Er zijn grote investeringen nodig, maar een ambitieuzer klimaatbeleid leidt niet tot aanzienlijk hogere systeemkosten.
Aandachtspunten voor beleid
Deze scenariostudie toont hoe een toekomstig klimaatneutraal energiesysteem eruit zou kunnen zien. Om zo’n energiesysteem te realiseren zullen beleidskeuzes gemaakt moeten worden en is soms aanvullend overheidsbeleid nodig. Het gaat hierbij om:
- Het mogelijk maken van waterstofproductie op platforms in de Noordzee.
- Locatiebeleid voor kleine kerncentrales.
- Beleid gericht op de internationale concurrentiepositie van de energie-intensieve industrie.
- Beleid voor uitfasering van fossiele brandstoffen .
- Het stimuleren van afvang en opslag van biogene CO2.
- Het stimuleren van duurzaam consumentengedrag.