Deze analyses sluiten aan op het rapport Energiearmoede in Nederland 2019-2023. Voor dit onderzoek is specifieker ingezoomd op de situaties in Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Noord-Brabant.
Energiearmoede in Nederland 2019-2023
Voor de provincie Flevoland is ook nog verdiepend onderzoek gedaan specifiek op woningcorporaties (PDF).
Algemene ontwikkelingen
Sinds 2019 neemt het aantal energiearme huishoudens in Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Noord-Brabant af. De schattingen voor de cijfers tussen 2022 en 2023 laten zien dat er in die periode waarschijnlijk een stijging plaatsvond. Dit is in lijn met de landelijke cijfers. Deze stijging wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat meer huishoudens nieuwe contracten afsloten, met een hogere energieprijs. De compensatiemaatregelen (energietoeslag en prijsplafond) in 2023 hebben dit effect sterk geremd, maar niet helemaal weggenomen.
In de onderzochte provincies wonen de meeste energiearme huishoudens in een corporatiewoning en er is een duidelijke oververtegenwoordiging van eenpersoonshuishoudens en eenoudergezinnen. Ook dit is in lijn met de bevindingen op landelijk niveau.
Energiearmoede in Flevoland
Het aandeel huishoudens met energiearmoede ligt in Flevoland lager dan het landelijk gemiddelde. Dit is met name te danken aan de gemiddeld hogere kwaliteit van de woningen. Volgens de voorlopige schatting van 2023 hadden in dat jaar ongeveer 6.000 Flevolandse huishoudens te maken met energiearmoede. Zonder de energietoeslag en het prijsplafond zou dit aantal zijn opgelopen tot circa 18.000 huishoudens. Het hoogste percentage huishoudens met energiearmoede in vergelijking met andere gemeentes is te vinden in Lelystad. Als op buurten wordt ingezoomd, wordt zichtbaar dat de problematiek zich ook concentreert in buurten in bijvoorbeeld Emmeloord en Dronten.
Energiearmoede in Noord-Brabant
Ook in Noord-Brabant ligt het aandeel huishoudens met energiearmoede iets lager dan het landelijk aandeel. Volgens de voorlopige schatting voor 2023 hadden in dat jaar ongeveer 53.000 Noord-Brabantse huishoudens te maken met energiearmoede. Zonder de energietoeslag en het prijsplafond zou dit aantal naar verwachting zijn opgelopen tot circa 112.000 huishoudens. Steden zoals Eindhoven en Breda kennen het hoogste percentage energiearme huishoudens in vergelijking met andere gemeenten, maar de buurtkaarten laten zien dat de problematiek zich ook concentreert in buurten in bijvoorbeeld Helmond, Oisterwijk en Oss.
Energiearmoede in Noord-Holland
De cijfers voor het aandeel energiearme huishoudens in Noord-Holland is vergelijkbaar met de landelijke cijfers. Volgens de voorlopige schatting voor 2023 hadden in dat jaar ongeveer 68.000 Noord-Hollandse huishoudens te maken met energiearmoede. Zonder de energietoeslag en het prijsplafond zou dit aantal zijn opgelopen tot circa 135.000 huishoudens. De hoogste percentages aan huishoudens met energiearmoede zijn te vinden in Amsterdam en Zandvoort. Als wordt ingezoomd op buurtniveau is te zien dat de problematiek zich ook concentreert in buurten in andere gemeenten zoals Alkmaar.
Energiearmoede in Zuid-Holland
Ook in Zuid-Holland is het aandeel huishoudens met energiearmoede ongeveer gelijk aan het landelijke aandeel. Volgens de voorlopige schatting voor 2023 hadden in dat jaar ongeveer 87.000 Zuid-Hollandse huishoudens te maken met energiearmoede. Zonder de energietoeslag en het prijsplafond zou dit aantal zijn opgelopen tot circa 210.000 huishoudens. Rotterdam en Schiedam laten de hoogste percentages huishoudens met energiearmoede zien in vergelijking met andere gemeenten, maar de buurtkaarten laten zien dat de problematiek zich ook concentreert in buurten in bijvoorbeeld Den Haag en leiden.
Landelijk onderzoeksprogramma energiearmoede
Dit rapport is onderdeel van het Landelijk onderzoeksprogramma energiearmoede. Binnen dit programma zijn meer feiten en cijfers, onderzoek naar beleid in de praktijk en goede praktijken beschikbaar.
Podcast ‘Energiearmoede uitgelegd’
Luister ook deze aflevering van de podcast-serie ‘De energietransitie uitgelegd’ over energiearmoede.
We vragen expert Koen Straver onder andere naar het verschil tussen armoede en energiearmoede, de omvang van energiearmoede in Nederland en de uitdagingen in de aanpak van energiearmoede.