Energieopslag
Laatst gewijzigd op:
Door het toenemende aandeel variabele elektriciteit uit wind en zon neemt de aandacht voor opslag van elektriciteit de laatste jaren sterk toe, zie bijvoorbeeld The role of large-scale energy storage in the energy system of the Netherlands, 2030-2050 en Naar een holarchisch energiesysteem?. Ook de bestaande opslag van fossiele energie is van groot belang; die zorgt voor leveringszekerheid, één van de voorwaarden die aan de energievoorziening worden gesteld.
Na de inval van Rusland in Oekraïne nam de levering van Russisch gas sterk af. Uit zorgen om schaarste zijn in reactie daarop in Nederland en andere landen de ondergrondse gasopslagen in 2022 zo snel mogelijk gevuld, wat zorgde voor een sterk gestegen gasprijs. Daarvoor al was de gasproductie uit het Groningenveld sterk verminderd. Als vervanging van Russisch gas wordt de capaciteit voor zowel import als opslag van LNG uitgebreid. In 1973 leidde de oliecrisis al tot het vergroten van de strategische olievoorraden. Naast elektriciteit en fossiele brandstoffen kan ook warmte worden opgeslagen. Warmte/koude-opslag (WKO) wordt al op ruime schaal toegepast voor het verwarmen en koelen van gebouwen.
Er zijn drie redenen voor energieopslag: aanbod- en leveringszekerheid, flexibiliteit en stabiliteit van het elektriciteitsnet. Voorbeelden van situaties waarin energieopslag wordt toegepast zijn (in volgorde van langere naar kortere opslagduur):
- Het verbeteren van de aanbodzekerheid van geïmporteerde fossiele brandstoffen, biomassa en waterstof, voor het geval dat er een onderbreking ontstaat in de levering.
- Het op een later moment kunnen inzetten van grote hoeveelheden energie. Zo kunnen verwachte grote hoeveelheden elektriciteit uit wind op zee worden opgeslagen tijdens periodes van het jaar dat de vraag lager is dan het aanbod. Om grote hoeveelheden elektriciteit voor langere tijd (weken of maanden) op te slaan, is conversie in een andere vorm van energie nodig, zoals van elektriciteit naar waterstof. Waterstof
- Het opvangen van voorspelbare wisselende vraag naar energie (de verdeling van de energievraag over de dag, de seizoenspiek bij de vraag naar warmte).
- Het verbeteren van de leveringszekerheid van elektriciteit door voldoende regelbare productiecapaciteit voor elektriciteit.
- Het opvangen van minder voorspelbare wisselingen in het aanbod van en de vraag naar elektriciteit op kortere termijn, bijvoorbeeld onzekerheid in productie van wind- en zonne-energie.
- Het voorkomen van netcongestie
bij zonne- en windparken, bijvoorbeeld door een tijdelijk teveel aan elektriciteit in batterijen op te slaan en later in het net in te voeden. - Het opvangen van de wisselende vraag en aanbod van elektriciteit op zeer korte tijdschalen om de netbalans te handhaven. Dit is onder andere op te vangen met vliegwielen en batterijen.
Energieopslag kan dus een rol spelen bij het bieden van leveringszekerheid, flexibiliteit en stabiliteit aan het energiesysteem
Een eerste manier om naar opslag van energie te kijken is een indeling op basis van de energiedragers: vaste, vloeibare en gasvormige brandstoffen, warmte, elektriciteit en elektrochemische opslag in batterijen. Vaste, vloeibare en gasvormige energiedragers worden al sinds jaar en dag opgeslagen en vergen geen grote technische innovaties voor de energietransitie, mogelijk met uitzondering van waterstof. De grootschalige opslag van warmte en elektriciteit vergen wel innovatieve oplossingen. Elektriciteit is namelijk lastig in grote hoeveelheden op te slaan als er geen mogelijkheid is voor stuwmeren, zoals in Nederland.
Een andere manier om vormen van energieopslag
- Mechanische opslag (waterkrachtcentrales met pompopslag, compressed air energy storage (CAES), vliegwielen)
- Elektrochemische opslag (batterijen)
- Opslag van elektriciteit (condensatoren, supergeleidende magneetopslag)
- Chemische opslag (brandstoffen zoals waterstof)
- Thermische opslag (gesmolten zout, fase-veranderende materialen, thermochemische opslag, warm water (onder andere warmte/koude-opslag (WKO))
Vaak worden energiedragers dus omgezet in andere dragers of energievormen om ze op te slaan, zoals elektriciteit in mechanische energie (door water omhoog te pompen in stuwmeren), op waterstof gebaseerde brandstoffen en in warmte. Soms wordt de energie weer omgezet in de oorspronkelijke vorm, zoals bij batterijen, maar niet altijd, zoals wanneer met elektrolyse geproduceerde waterstof niet meer wordt omgezet in elektriciteit.
Bij de keuze voor een bepaalde vorm van energieopslag
Voor meer informatie over verschillende technieken voor energieopslag verwijzen we naar de datasheets (zoek naar “energy storage”). In onderstaande figuur zijn energieopslagtechnieken opgenomen en zijn de kosten per kW vermogen (op de verticale as), de karakteristieke tijdsduur van de opslag (op de horizontale as), de opslagcapaciteit (de grootte van de bol) en een indicatie van de efficiëntie van de opslag (hoe groener hoe hoger de efficiëntie) afgebeeld.
Kosten per kilowatt (verticale as), tijdsduur van opslag (horizontale as), opslagcapaciteit (grootte van de bol, van 2,5 kWh voor een supercapacitor tot 55 GWh voor pompopslag) en efficiëntie van de opslagcyclus (hoe donkerder hoe efficiënter)van meerdere energieopslagtechnieken. Behalve bij gesmolten zout voor de opslag van warmte gaat het om opslag van elektriciteit. Bron: Study on energy storage, 2020, met verwijzingen naar ease-storage.eu en Imperial.ac.uk.
Bij de energietransitie
De kleinschalige opslag van elektriciteit zal toenemen door de groei van het aantal elektrische auto’s en andere vervoermiddelen (die soms ook stroom kunnen terugleveren aan het net) en afhankelijk zijn van de economische aantrekkelijkheid van thuisbatterijen
Grootschalige opslag is een van de flexibiliteitsopties die kan helpen de fluctuerende elektriciteitsproductie uit zon en wind in balans te brengen met de elektriciteitsvraag. Voor grootschalige opslag zijn er verschillende mogelijkheden. In Nederland loopt onderzoek naar de opslag van waterstof in lege zoutcavernes (zie Waterstofopslag op zee, Verkenning energie-functionaliteit energie-eilanden Noordzee en Hystock – over opslag op land) net als elektriciteitsopslag op grote schaal door lucht samen te persen (compressed air energy storage – CAES) in lege zoutcavernes. Ook in flowbatterijen, die vloeistoffen gebruiken als opslagmedium, kan elektriciteit grootschalig worden opgeslagen. Goede mogelijkheden ondergrondse waterstofopslag op zee Verkenning energie-functionaliteit energie-eilanden Noordzee
Verder biedt ijzerpoeder mogelijkheden voor waterstofopslag. IJzeroxide kan met waterstof worden omgezet in ijzerpoeder. Als het ijzerpoeder met stoom reageert wordt het weer omgezet in ijzeroxide waarbij waterstof vrijkomt (zie ook Metal fuels as dense CO2-free energy carriers).
Seizoensopslag van warmte gebeurt op kleine schaal al met warmte/koude-opslag voor kantoorgebouwen. Seizoensopslag op grotere schaal en met hogere temperaturen is in opkomst. Een voorbeeld is de warmtewinning met zonnecollectoren en opslag in Nagele.