Woningverduurzaming op eigen initiatief: de ervaringen en behoeftes van huiseigenaren
Van maatwerk naar meer standaardisatie
In 2030 moeten 1,5 miljoen bestaande woningen in Nederland aardgasvrij zijn, en in 2050 zelfs alle woningen. Maar het huidige renovatieproces is moeilijk op te schalen en te arbeidsintensief. In 2021 ontwikkelde TNO daarom de contingentenaanpak voor het efficiënter verduurzamen van de gebouwde omgeving. Huiseigenaren spelen een cruciale rol in het renovatieproces. Wat hebben zij nodig om verduurzamingsprocessen beter te laten verlopen? En hoe kan de contingentenaanpak hierop aansluiten?
Downloads
Van maatwerk naar meer standaardisatie (PDF)
De contingentenaanpak van TNO
De contingentenaanpak maakt het mogelijk om 70% van de Nederlandse gebouwvoorraad sneller en efficiënter te verduurzamen. Woningen worden geclusterd in ‘contingenten’ op basis van hun ‘gebouw-DNA’ – een set gedetailleerde eigenschappen zoals bouwjaar, ligging en gezinssamenstelling. Deze contingenten omvatten gemiddeld zo’n 15.000 tot 30.000 gebouwen. Woningen binnen eenzelfde contingent kunnen op dezelfde manier verduurzaamd worden, wat maatwerk per woning overbodig maakt. De doorlooptijd van woningrenovaties kan hiermee naar schatting worden gehalveerd en de kosten kunnen met 15-35% worden verlaagd. Lees er hier meer over.
Hoe verduurzamen huiseigenaren, en waarom?
Eerder ontwikkelde TNO een klantreis richting een aardgasvrije woning binnen de context van een wijkaanpak (zie Aardgasvrij wonen: drijfveren en barrières van bewoners). Hierbij staat een gemeentelijke aanpak centraal. In dit project ontwikkelde TNO een klantreis voor bewoners die op eigen initiatief hun woning gaan verduurzamen. Er is ook gevraagd aan mogelijke manieren om de stappen in deze reis gemakkelijker te maken door mogelijke standaardisatie. Een voorbeeld hiervan is dat bewoners een kant en klaar aanbod voor woningverduurzaming ontvangen, zonder zelf te hoeven uitzoeken wat er voor hun woning mogelijk is. Deze klantreis kent 7 fasen: oriëntatie, plan maken, keuze voor oplossingen, afstemmen, coördineren van werkzaamheden, wonen in een duurzame woning, en ervaringen delen.
Aardgasvrij wonen: drijfveren en barrières van bewoners
Stijgende energieprijzen en verbeterd wooncomfort zijn de belangrijkste redenen voor huiseigenaren om op eigen initiatief te investeren in verduurzaming. De actualiteit van klimaatverandering draagt bij aan bewustwording, maar concrete persoonlijke voordelen geven de doorslag. Huiseigenaren hebben vooral behoefte aan gepersonaliseerde informatie over wat verduurzaming concreet oplevert voor hun specifieke woonsituatie.
Centrale, maar specifieke informatie
Huiseigenaren lopen vast bij het zoeken naar geschikte verduurzamingsmogelijkheden. Online informatie is vaak te algemeen en sluit onvoldoende aan bij specifieke woonsituaties. Een centraal platform met betrouwbare en gedetailleerde informatie voor verschillende situaties kan huiseigenaren aanzienlijk helpen. Op zo’n platform kunnen bewoners zien welke verduurzamingsopties geschikt zijn voor hun specifieke woning, wat de kosten en terugverdientijden zijn, en welke effecten ze kunnen verwachten op hun wooncomfort. Ook zouden ze hier contact op kunnen nemen met aanbieders, offertes kunnen aanvragen of een afspraak maken voor persoonlijk advies aan huis.
Vertrouwen in de aanbieders is hierbij cruciaal. Lokale aanbieders wekken meer vertrouwen, een aspect waarmee in de contingentenaanpak rekening kan worden gehouden. Daarnaast baseren huiseigenaren hun vertrouwen sterk op ervaringen van anderen en online reviews, die ze zien als een soort keurmerk. Een centraal platform zou idealiter dus de mogelijkheid bieden tot het achterlaten van reviews over maatregelen en aanbieders.
Financiële barrières
Huiseigenaren zijn terughoudend bij het aangaan van leningen voor verduurzaming. De meesten verkiezen sparen boven lenen en verduurzamen hun woning daarom gefaseerd. Er is behoefte aan inzicht in de voor- en nadelen van stapsgewijs verduurzamen ten opzichte van in één keer. Duidelijke informatie over verschillende financieringsopties, inclusief subsidies, kan huiseigenaren helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes. Hierbij moet ook aandacht zijn voor de zorgen van huiseigenaren, bijvoorbeeld over schulden of het rondkrijgen van de initiële financiering.
Collectieve verduurzaming komt nauwelijks voor, terwijl dit financieel voordelig kan zijn. Huiseigenaren denken vaak niet aan deze mogelijkheid of zien belemmeringen, zoals verschillen tussen buren in reeds genomen maatregelen of financiële mogelijkheden. Betere voorlichting over de voordelen van gezamenlijke verduurzaming zou de bereidheid kunnen vergroten, mits rekening wordt gehouden met de diversiteit tussen woningen en financiële situaties van huishoudens.
Praktische knelpunten bij uitvoering
Complexiteit vergunningen
De aanvraag van vergunningen wordt als bijzonder ingewikkeld ervaren, met onduidelijkheid over vereisten en procedures. Bewoners kampen met lange wachttijden na het indienen van aanvragen en moeten vaak herhaaldelijk contact opnemen met gemeenten voor antwoord. Een duidelijke indicatie of specifieke maatregelen vergunningsplichtig zijn en ondersteuning bij de aanvraag kunnen deze barrière wegnemen.
Coördinatie van werkzaamheden
De coördinatie van werkzaamheden vormt eveneens een uitdaging, vooral wanneer meerdere partijen betrokken zijn. Huiseigenaren worstelen met het afstemmen van timing en volgorde van werkzaamheden en worden geconfronteerd met onverwachte planningswijzigingen door overvolle agenda’s van installateurs. Deze uitdagingen vragen om heldere, tijdige communicatie over uitvoeringsplanning, een duidelijk aanspreekpunt voor coördinatie van meerdere maatregelen, en gerichte ondersteuning bij de organisatie van werkzaamheden.
Nazorg en garantie
Nazorg en garantie worden als vanzelfsprekend beschouwd en huiseigenaren verwachten duidelijkheid over wie ze kunnen benaderen voor onderhoud of herstelwerkzaamheden. Het integreren van garantievoorwaarden als standaardonderdeel in verduurzamingsaanbiedingen is daarom essentieel voor een succesvolle verduurzamingsaanpak.
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerde publicaties

Van meer begrip, naar meer geïnstalleerde warmtepompen
Perspectief van monteurs op innovaties voor de installatie van warmtepompen

Niet alle huishoudens even kwetsbaar voor stijgende energieprijzen
Unequal household vulnerability to high energy prices and the elusive quest for targeted policy support: Evidence from the Netherlands

Innovatieroadmap warmteopslag voor de gebouwde omgeving
De innovaties en randvoorwaarden die nodig zijn voor grootschalige implementatie van warmteopslagtechnologie in Nederland