Feitelijke data voor verduurzaming bedrijventerreinen
Eerste versie Landelijke Monitor Verduurzaming Bedrijventerreinen
Bedrijventerreinen hebben tot nu toe nog weinig aandacht gekregen bij de verduurzaming van Nederland. Het is nodig om de verduurzaming van bedrijventerreinen te versnellen. Daarvoor is betrouwbare, feitelijke data nodig: om het verduurzamingspotentieel in kaart te brengen, beleidsdoelen voor bedrijventerreinen te kunnen stellen en monitoren, en om beleidsinstrumenten te kunnen ontwikkelen en evalueren. Deze eerste versie van de Landelijke Monitor Verduurzaming Bedrijventerreinen biedt hiertoe een uniforme, landelijke informatiebasis voor bedrijventerreinen.
Downloads
Dashboard monitor bedrijventerreinen Eindrapport Landelijke Monitor Verduurzaming Bedrijventerreinen (PDF) Definiëring bedrijventerreinen (PDF)Aandeel bedrijventerrein in energieverbruik
Er zijn ongeveer 3.800 bedrijventerreinen in Nederland. Deze gebruiken jaarlijks ongeveer 626 PJ aardgas en 140 PJ elektriciteit. Dit is grofweg de helft van het totale aardgasverbruik en een derde van het elektriciteitsverbruik in Nederland. Het merendeel is van grootverbruikers in de industriële clusters. Kleine en middelgrote verbruikers op bedrijventerreinen verbruiken 45 PJ aardgas en 50 PJ elektriciteit.
Landelijke Monitor Verduurzaming Bedrijventerreinen
Deze eerste versie van de Landelijke Monitor Verduurzaming Bedrijventerreinen bevat voor alle bedrijventerreinen in Nederland gegevens over energielabels, energieverbruik, CO2-uitstoot, milieucategorie, oppervlakte en erkende maatregelen. Deze uniforme, landelijke open dataset vormt een belangrijke basis voor het kunnen opstellen en monitoren van beleidsdoelen voor de verduurzaming van bedrijventerrein, de ontwikkeling en evaluatie van beleidsinstrumenten en het in kaart brengen van de potentie voor verduurzaming.
Definitie bedrijventerreinen volgens IBIS-gegevens
Voor een Landelijke Monitor Verduurzaming Bedrijventerreinen is een eenduidige definitie
(geografische afbakening) van bedrijventerreinen nodig. Drie potentiële definities zijn vergeleken: IBIS Bedrijventerreinen (IBIS), BRT (Kadaster) en BBG (CBS). Op basis van deze vergelijking heeft de gebruikersgroep van de Monitor unaniem gekozen om de IBIS-definitie te hanteren. De argumenten zijn:
- Beoogde gebruikers van de Monitor zijn gemeenten en provincies, zij leveren ook de input voor IBIS bedrijventerreinen. Hierdoor is de herkenbaarheid geborgd.
- De contouren worden gevuld op basis van lokale gedetailleerde kennis van het bedrijventerrein.
- Het gebruiksdoel van IBIS sluit aan bij het doel van de Monitor: het geven van informatie over de bedrijventerreinen.
- Het is een actuele bron, die jaarlijks geüpdatet wordt.
- Er is relevante extra informatie over de bedrijventerreinen beschikbaar.
De Landelijke Monitor Verduurzaming Bedrijventerreinen zal de komende jaren stap voor stap worden uitgebreid met nieuwe datasets en presentatievormen.