Opties voor decarbonisatie van de Nederlandse biobrandstoffenindustrie
Rapportage MIDDEN-project
Dit rapport over decarbonisatieopties voor de Nederlandse biobrandstoffenindustrie maakt deel uit van het MIDDEN-project (Manufacturing Industry Decarbonisation Data Exchange Network), een samenwerking tussen PBL en TNO. Het project heeft tot doel om de industrie, beleidsmakers, analisten en de energiesector te ondersteunen bij hun gezamenlijke inspanningen om verregaande decarbonisatie te realiseren.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)De biobrandstoffenindustrie in Nederland
In 2017 was Nederland de op twee na grootste producent van biobrandstoffen in Europa, na Duitsland en Frankrijk. Dit rapport bespreekt de productie van vloeibare biobrandstoffen uit biomassa, die worden gebruikt als alternatief voor fossiele brandstoffen zoals benzine, diesel en vliegtuigbrandstoffen.
Ontkolingsopties omvatten elektrificatie, vervanging van aardgas en CCUS
De belangrijkste mogelijkheden voor het decarboniseren van de warmtevoorziening van de biobrandstofindustrie zijn elektrificatie (warmtepompen, elektrische boilers) en vervanging van aardgas door waterstof of biogas. CCUS (Carbon Capture, Utilisation and Storage), voornamelijk voor geconcentreerd biogeen CO2, is een andere belangrijke optie.
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerde publicaties

Stappen naar de elektrificatie van de industrie
Key insight: volgorde elektrificatie

Invloed Fit for 55 op behoefte aan hernieuwbare waterstof in Nederland in 2030
Nationale doelen RFNBO voor industrie en vervoer

Opties voor decarbonisatie van de Nederlandse raffinagesector
Rapportage MIDDEN-project