Hoe gaan we de zomerhitte duurzaam te lijf?
Kennisagenda toekomstige koudevraag woningen
In Nederland is de warmtevraag al decennialang verantwoordelijk voor een groot deel van onze energiebehoefte in woningen. Logischerwijs krijgt verduurzaming van de warmtevraag (de warmtetransitie) veel aandacht binnen de energietransitie. Ondertussen zorgen klimaatverandering en verstedelijking voor een steeds grotere koudevraag. Dit krijgt nog weinig aandacht. Welke kennis is nodig om de koude- en energievraag en de effecten daarvan door te rekenen? En wat is er al bekend en kan nu al geïmplementeerd worden?
Downloads
Kennisagenda toekomstige koudevraag woningen (PDF)Koudebeleid: wat is er nodig?
Koudebeleid voor de bebouwde omgeving is een nieuw onderwerp in Nederland. Maar inmiddels heeft al bijna 20% van de huishoudens een airco en zal het gebruik daarvan door de klimaatverandering toenemen (zie ook Energievraag voor koeling in woningen neemt toe). Het is noodzakelijk om structureel kennis op te bouwen over de koelbehoefte, de toename van de koudevraag, de impact op het elektriciteitsnet, gezondheid en arbeidsproductiviteit en de effectiviteit van maatregelen en beleidsinstrumenten. Energievraag voor koeling in woningen neemt toe
- We weten nog te weinig af van het koelgedrag van bewoners en maatregelen die zij nemen om opwarming van de woning te voorkomen.
- De koppeling ontbreekt tussen de bestaande modellen die verschillende aspecten van de koudevraag
behandelen. - Veel van de modelcomponenten zijn nog onvoldoende gevalideerd met meetdata.
- Door bovenstaande redenen is er nog te weinig bekend over de effectiviteit van maatregelen en mogelijke beleidsinstrumenten.
- Het kennisniveau over de impacts van oververhitting in bestaande gebouwen is in andere landen binnen de EU ook matig ontwikkeld.
Kennisagenda koudevraag
Om goed koudebeleid te kunnen ontwikkelen, is kennis en inzicht nodig:
- Kwantificeren van de huidige en toekomstige koelbehoefte en koudevraag van woningen.
- Kwantificeren van de huidige en toekomstige energievraag voor koeling in woningen. Hoeveel gebouwen in Nederland worden momenteel actief gekoeld en hoe (airco’s, bodemkoeling en koudenetten)?
- Bepalen van externe ontwikkelingen die invloed hebben op de toekomstige koudevraag en energievraag (scenario’s).
- Bepalen van maatregelen die de toekomstige koudevraag en energievraag kunnen invullen en/of verminderen.
- Bepalen van beleidsinstrumenten die invloed kunnen hebben op het nemen van maatregelen.
- Kwantificeren van de mogelijke impacts van de toenemende koelbehoefte en de energievraag (bij verschillende scenario’s en maatregelen). De koudevoorziening heeft op meerdere domeinen impacts. De belangrijkste zijn:
- Netwerken (energievraag voor koeling, piekbelasting)
- Leefbaarheid (comfort in gebouwen en arbeidsproductiviteit)
- Gezondheid (slaapproblemen, gezondheidsproblemen, ziekenhuisopname en sterfte)
No regret beleidsacties
Het is niet nodig om te wachten op de nieuwe inzichten om eerste stappen te maken. We weten dat maatregelen zoals zonwering en nachtventilatie werken. Een bewustwordingscampagne over de do’s en don’ts tijdens hete perioden zou al veel huishoudens kunnen helpen. Maatregelen kunnen extra worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door subsidie.
Gerelateerde onderwerpen
- Energiebeleid en klimaatbeleid
- Energiescenario's en energiemodellen
- Warmte en koude
- Gebouwde omgeving