Kengetallen na-isolatie utiliteitsbouw
Update kengetallen investeringskosten en energiebesparing na-isolatie Vesta MAIS model
Na-isolatie is een belangrijk onderdeel deel van de warmtetransitie. Deze rapportage brengt de kengetallen van investeringskosten en energiebesparing van na-isolatie in de bestaande utiliteitsbouw in kaart. In de rapportage wordt inzicht gegeven in investeringskosten per bouwdeel en bouwjaarklasse. De investeringskosten worden gegeven voor drie isolatieniveaus.
Downloads
Kengetallen voor na-isolatie utiliteitsbouw (PDF)Vesta MAIS model
Dit onderzoek levert input die wordt gebruikt voor het modeleren van de warmtetransitie
De uitgangssituatie voorafgaand aan na-isolatie is bepaald met de invoergegevens van de energielabels van 80 duizend utiliteitsgebouwen in Nederland. Hierbij is onderscheid gemaakt naar vijf bouwjaarklassen, gebaseerd op overeenkomende energetische kwaliteit van de gebouwen veroorzaakt door veranderingen in het Bouwbesluit.
Bij de doelsituatie na uitvoering van na-isolatie is onderscheid gemaakt naar drie maatregelpakketten met een verschillend ambitieniveau:
- Klein pakket: dit sluit aan op de in de praktijk meest genomen maatregelen.
- Groot pakket: daarin zijn renovaties na 2015, die resulteren in energielabel A geanalyseerd.
- Nieuwbouw pakket: dit sluit aan op de huidige Bouwbesluit 2021 eisen voor grootschalige renovatie, naar nieuwbouwniveau.
Investeringskosten na-isolatie
De investeringskosten in isolatiemaatregelen worden bepaald aan de hand van de RVO database Kostenkengetallen. Het betreft de kosten voor het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen op een zelfstandig moment. De totale investeringskosten zijn afhankelijk van de grootte en geometrie van een gebouw en van de uitgangssituatie. Daarom zijn ook de werkelijke geometrie van de utiliteitsbouw (te vinden in de Verrijkte BAG) gebruikt voor het bepalen van de investeringskosten. De investeringskosten en energiebesparing zijn door TNO toegevoegd aan de Verrijkte BAG voor ieder gebouw in Nederland. Verrijkte BAG ter ondersteuning van lokale energetische vraagstukken
Energiebesparing na-isolatie
De energiebesparing bestaat uit de verminderde ruimteverwarming door verbeterde isolatie. De besparing in ruimtekoeling is niet meegenomen. Het energieverbruik in de doelsituatie is bepaald door een inschatting te maken van het bereikte energielabel na het toepassen van het maatregelpakket. Daarvoor is gebruik gemaakt van de energielabeldatabase en het Bouwbesluit.