Gemeenten: ‘Behoefte aan nationale regie bij armoedebeleid’
Update mei 2023 - halfjaarlijkse monitoring aanpak energiearmoede
Gemeenten spelen een centrale rol bij de aanpak van energiearmoede en er wordt een beroep op hen gedaan voor de implementatie van nationaal en lokaal beleid. Ze verrichten grote inspanningen om huishoudens te ondersteunen met bijvoorbeeld energiecoaches en kleine besparende maatregelen. In korte tijd is veel ervaring opgedaan en er zijn aanzienlijk meer middelen beschikbaar dan voorheen. Uit dit tweede halfjaarlijkse onderzoek van TNO naar de aanpak van energiearmoede blijkt echter dat gemeenten nationale regie missen bij de uitvoer van het energiearmoedebeleid.
Downloads
Energiearmoede: de stap naar middellange-termijn beleid (PDF)Energiearmoedebeleid: van de korte naar de middellange termijn
TNO heeft deze tweede enquête gehouden onder 133 beleidsmedewerkers in 105 gemeenten. Uit de vorige editie van dit onderzoek bleek dat het energiearmoede
Afstemming, regie en coördinatie
Nationaal beleid voor energiearmoede raakt aan armoedebestrijding, volkshuisvesting en de energietransitie
De Rijksoverheid zou gemeenten beter in staat stellen om de energiearmoede aan te pakken door bijvoorbeeld repliceerbare ‘slimme beleidsoplossingen’ aan te bieden voor conflicten rondom privacy, staatssteun en natuurwetgeving. Daarnaast is er behoefte aan betere afstemming van regelingen uit afzonderlijke domeinen en ministeries. In het verlengde daarvan is er behoefte aan betere kennisdeling tussen beleidsmedewerkers over uitvoeringsdilemma’s en juridische regelingen. Tot slot is er vraag naar regie en coördinatie bij afspraken met woningcorporaties, private verhuurders, en eigenaar-bewoners over de volgorde van woningverbetering.
Personeelscapaciteit een uitdaging
Gemeenten vergaren steeds meer kennis op het gebied van energiearmoede maar het gebrek aan voldoende personeelscapaciteit blijft een urgent knelpunt. Slechts 25% van de geïnterviewden vindt de capaciteit voldoende. Hierdoor ontbreekt de rust om na te denken over strategie en richting. De diversiteit aan regelgeving zorgt daarbij ook voor een hoge werklast.
Landelijk onderzoeksprogramma energiearmoede
Dit rapport is onderdeel van het Landelijk onderzoeksprogramma energiearmoede. Binnen dit programma zijn meer feiten en cijfers, onderzoek naar beleid in de praktijk en goede praktijken beschikbaar.
Gerelateerde onderwerpen
- Energiebeleid en klimaatbeleid
- Regionale en lokale energietransitie
- Energiearmoede
- Financiering Energietransitie
- Gebouwde omgeving