De energietransitie in Aruba, Curaçao en Sint Maarten
Klimaatneutrale energievoorziening
De behoeften en mogelijkheden om de energietransitie vorm te geven op de Nederlandse eilanden in Caribisch gebied – Aruba, Curaçao en Sint Maarten – zijn anders dan in Europa. In dit onderzoek is er gekeken naar verduurzaming van de elektriciteitssystemen en wegtransport op deze eilanden en de kosten die dit met zich meebrengt. Terwijl Aruba en Curaçao op weg zijn in de energietransitie en er concrete plannen liggen voor verdere verduurzaming van energievraag, ligt er voor Sint Maarten nog een flinke uitdaging. De belangrijkste projecten voor de energietransitie in Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn windenergie en zonne-energieprojecten. Investeringen in het elektriciteitsnet zijn een belangrijke randvoorwaarde voor de energietransitie.
Downloads
Energietransitie Aruba, Curaçao en Sint Maarten (PDF)Huidige situatie energietransitie Aruba
In Aruba komt momenteel ongeveer 20% van de geproduceerde elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen: op basis van één windpark van 30 MW (~15% van de elektriciteitsproductie) en bijna 32 MW aan zonnepanelen (~5%). Er is ook een toename te zien van elektrisch vervoer op Aruba. De overheid zet in op verdere groei van elektrisch vervoer, onder andere voor de bussen bij het openbaar vervoer en voor de vele verhuurauto’s op het eiland. Door de toenemende opwek en teruglevering van zon op daken ontstaat er druk op het laagspanningsnet en treden er spanningsproblemen op in sommige buurten. Voor de toenemende aantallen elektrische auto’s is er laadinfrastructuur nodig en er zal verzekerd moeten worden dat het elektriciteitsnet dit aan kan. Verder in de toekomst volgt mogelijk (gedeeltelijke) elektrificatie
Hernieuwbare energie Aruba
Het energiebeleid
Groene energievoorziening Aruba, Curaçao en Sint Maarten
Huidige situatie energietransitie Curaçao
In Curaçao komt nu ongeveer 30% van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen.
Er zijn 3 windparken, samen 46,5 MW en goed voor 25% van de elektriciteitsproductie. Daarnaast is er ongeveer 23 MW aan zonnepanelen op daken geïnstalleerd, waar zo’n 5% van de elektriciteitsproductie vandaan komt. Ook in Curaçao is er een toename van elektrisch vervoer te zien en moet er geïnvesteerd worden in laadstations en het elektriciteitsnet om elektrisch (openbaar) vervoer in de toekomst mogelijk te maken. Ook speelt de mogelijke toekomstige (gedeeltelijke) elektrificatie van (cruise)scheeps- en luchtvaart een rol, wat ook hier een significant effect kan hebben op het elektriciteitssysteem.
Hernieuwbare energie Curaçao
Op korte termijn wordt een nieuw windpark van 22 MW gebouwd, er wordt geïnvesteerd in een zonnepark
Energietransitie Sint Maarten
In Sint Maarten wordt momenteel zeer beperkt hernieuwbare elektriciteit opgewekt. Kleine zon-PV-installaties voor eigen verbruik kunnen worden geïnstalleerd zonder goedkeuring van GEBE (overheidsbedrijf verantwoordelijk voor de productie en distributie van elektriciteit in Sint Maarten). Daardoor is er nauwelijks inzicht in de capaciteit. Elektrisch vervoer (EV) is maar beperkt aanwezig en er is geen (stimulerings)beleid.
Op dit moment zijn er, naast het energiebeleid van 2014, weinig concrete plannen voor de energietransitie in Sint Maarten. Er wordt gewerkt aan studies waaruit meer concrete projecten kunnen komen. Zonne-energie lijkt de beste optie voor meer hernieuwbare elektriciteit en zonnepanelen op daken is een interessante optie gezien de beperkte ruimte op het eiland voor duurzame energie. Windenergie lijkt minder geschikt te zijn voornamelijk vanwege de lage windsnelheden, de beperkte ruimte en kans op orkanen. Verbeteringen aan het elektriciteitsnetwerk zal, net als op de andere eilanden, belangrijk zijn.
Over het algemeen kan gesteld worden dat 100% hernieuwbare elektriciteit in Sint Maarten zeer uitdagend is. Meer dan in Aruba en Curaçao. Er zijn echter wel opties denkbaar naast de uitbreiding van zon-PV, zoals afvalverbranding, geothermie vanuit Saba en St. Eustatius met een onderzeese kabel, samenwerking met het Franse Saint-Martin en het gebruik van waterstof of biobrandstoffen.
In 2022 verscheen ook een onderzoek naar de energietransitie op Bonaire, St. Eustatius en Saba. De energietransitie op Bonaire, St. Eustatius en Saba