Energiehulp verlaagt het energieverbruik
Energiehulp is goed voor het klimaat. Het leidt tot een duidelijke daling van het gasverbruik, met gemiddeld 34 m3 per jaar voor alle huishoudens: een daling van 3,4%. Dit effect is nog veel groter voor huishoudens in energiearmoede . Daar zien we een gemiddelde reductie van 121 m3 gas per jaar: een daling van 10,1%. Ook het elektriciteitsverbruik daalt bij huishoudens in energiearmoede significant met 7,8%. Dit staat gelijk aan een CO2 -besparing van 263 kg.
215 euro minder energiekosten per jaar
De energiebesparing dankzij energiehulp leidt tot een afname van de energiekosten met gemiddeld 60 euro per jaar, een daling van 2,7%. Voor huishoudens in energiearmoede is dit effect nog sterker, met een gemiddelde daling van 215 euro per jaar, een besparing van 8,8%. Ondanks deze besparingen blijven veel huishoudens bezorgd over de hoogte van hun energierekening. Huishoudens in energiearmoede besteden nog steed s 6,6% van hun inkomen aan energiekosten, tegenover 2,0% voor huishoudens die niet in energiearmoede leven.
Betere gezondheid en minder farmaciekosten
Energiehulp draagt duidelijk bij aan een betere gezondheid van huishoudens in energiearmoede. Gemiddeld besparen zij 72 euro per jaar op farmaciekosten uit de basisverzekering, een daling van 18,1%. Het gebruik van reumamedicatie neemt af met 52,6% en astmamedicatie met 31,8%. Dit effect is zo sterk omdat de huishoudens in energiearmoede die energiehulp kregen zo’n 3 keer meer medicatie gebruiken dan het Nederlands gemiddelde. Dit onderstreept het belang van energiehulp om de meer kwetsbare huishoudens te bereiken.
Bewoners ervaren ook zelf dat hun gezondheid is verbeterd als gevolg van de energiehulp. Zoals minder astmaklachten dankzij betere ventilatie, minder kou en tocht dankzij energiebesparende maatregelen waardoor de woning warmer is. Dit is belangrijk voor de vermindering van reumaklachten.
Energiehulp verhoogt het sociaal welzijn
Energiehulp heeft verregaande sociale effecten. Dankzij maatregelen tegen kou en tocht komen gezinsleden vaker samen en is er meer bezoek. Bewoners krijgen bovendien steun van energiehulporganisaties in relatie met andere instanties. Dat leidde in één geval zelfs tot een maandelijkse huurverlaging van 100 euro. We zien ook dat de hulp het mentale welzijn van bewoners verbetert, bijvoorbeeld dankzij een voordelige witgoedregeling waardoor zij niet meer met de hand hoeven te wassen. Enkele bewoners hebben ten slotte meer sociale contacten en gaan vaker naar bijeenkomsten in de wijk.
Versterk de energiehulp
Energiehulpen weten bewoners te bereiken op manieren die voor gemeenten vaak moeilijk zijn. Zij kunnen daardoor waardevolle begeleiders zijn voor de energietransitie . Werk als gemeente of woningcorporatie dus samen met energiehulporganisaties. En biedt als landelijke overheid daar de middelen voor. Om de effecten van energiehulp te maximaliseren is het nodig om te investeren in de langdurige aanwezigheid van energiehulporganisaties. Daarmee kan op grotere schaal worden gezorgd dat hulp terechtkomt bij huishoudens in energiearmoede.
Een aantal aandachtspunten die bijdragen aan een succesvol traject:
- Houd rekening met de investeringsruimte van huishoudens. Zo dragen de witgoedregelingen bij aan mentaal welzijn, maar sommige huishoudens moeten er alsnog voor lenen.
- Stem het bezoek en de adviezen af op het huishouden. Houd bijvoorbeeld rekening met de gezinsvorm, chronische ziekte, taal of culturele achtergrond.
- Behoud en integreer de essentiële aspecten voor een succesvol traject, zoals het brengen van meerdere bezoeken, aanbrengen van maatregelen tegen kou en tocht, leveren van nazorg en mogelijkheid tot evaluatie.
Verbind energiehulp nadrukkelijker aan gezondheid
Kou, tocht en schimmel hebben grote effecten op de gezondheid van bewoners (zie ook Gezondheidskosten en energiearmoede). Voor veel van die problemen is echter meer nodig dan kleinere fysieke ingrepen. Energiehulporganisaties kunnen daarom een nadrukkelijkere rol spelen in het signaleren van problemen en het bevorderen van een gezond binnenklimaat. Bijvoorbeeld door het informeren van woningeigenaren over verbetermogelijkheden en door samen te werken met woningcorporaties en huisartsen.
Gezondheidskosten en energiearmoede