Besluitvormers hebben inzicht nodig in de mogelijke gevolgen die nieuwe projecten op het gebied van hernieuwbare energie kunnen hebben op de biodiversiteit en hoe deze effecten kunnen worden beperkt. Voor zeven energietechnologieën is uitgebreid literatuuronderzoek gedaan:
- PV-parken
- Wind op land en zee
- Warmtepompen
- Lithium-ionbatterijen
- Elektrolysers voor groene waterstofproductie
- Biobrandstoffen
- Synthetische brandstoffen
De resultaten zijn per technologie gepresenteerd in een helder overzicht. Hierbij is uitgegaan van de vier fasen van de levenscyclusanalysemethodiek en de vijf biodiversiteitsbedreigingen van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES 2019).
Energietransitie en biodiversiteit
Effecten in de supply chain
Een belangrijk, terugkerend probleem is de negatieve impact van technologieën voor elektriciteitsopwekking. Sommige technologieën en energiedragers, zoals warmtepompen, lithium-ionbatterijen, elektrolysers en synthetische brandstoffen, hebben een relatief kleine directe impact op de biodiversiteit in vergelijking met alternatieven die gebruik maken van fossiele brandstoffen . Echter, de vraag naar elektriciteit neemt hierbij sterk toe. Aangezien zonne- en windenergie naar verwachting de belangrijkste technologieën zullen blijven voor duurzame elektriciteitsopwekking (PBL et al., 2021), is het belangrijk om bij het bouwen van zonne- en windparken rekening te houden met de effecten ervan op de biodiversiteit.
Effecten ontginnen hulpbronnen
Mijnbouw veroorzaakt vervuiling en verandering in landgebruik en heeft daarmee veel impact op de biodiversiteit. Meestal vindt dit echter plaats buiten de grenzen van Nederland. Dat neemt niet weg dat Nederlandse beleidsmakers maatregelen kunnen nemen om de nadelige gevolgen van mijnbouw te verminderen, bijvoorbeeld door materialen te recyclen.