De BuurtWarmteWijzer: in 3 stappen naar een wijkuitvoeringsplan aardgasvrij wonen
Inventariseren wensen en behoeften van bewoners
Uit de opgedane praktijk van de warmtetransitie van wijken blijkt dat participatie van bewoners cruciaal is voor het succes. Er is behoefte aan gerichte informatie én adviezen die rekening houden met de persoonlijke woon- en leefsituatie. Dat geldt voor bewoners als individu, maar ook voor de wijk als geheel. Wat leeft er echt bij bewoners? Hoe is de wijk precies samengesteld, wat hebben mensen zelf al gedaan om hun woning energiezuinig te maken en hoe kunnen warmteoplossingen voor de hele buurt daar goed op worden afgestemd? De BuurtWarmteWijzer zorgt voor inzicht voor het wijkuitvoeringsplan.
Downloads
Warmte en Energie met Elkaar (PDF) Tool: BuurtWarmteWijzerWijkuitvoeringsplan aardgasvrij wonen
Gemeenten hebben een regierol in de opgave voor de warmtetransitie
Economie, techniek, participatie en communicatie
In de BuurtWarmteWijzer worden meerdere perspectieven – economie, techniek, participatie en communicatie – gecombineerd waarbij de bewoner centraal wordt gezet. Met de BuurtWarmteWijzer worden collectieve kansen voor de buurt in kaart gebracht en krijgen de bewoners individueel advies op maat. De BuurtWarmteWijzer is een aanpak die kan worden ingezet door gemeenten, lokale initiatieven en adviseurs in de warmtetransitie en bestaat uit drie fasen en negen stappen. De tools die in deze aanpak worden ingezet zijn:
- Een handboek waarin de aanpak wordt beschreven en die de gebruikers van de aanpak begeleidt in het proces met beschrijvingen, praktische informatie, tips, tools en templates.
- De BWW app waar bewoners hun gegevens kunnen invullen en hun favoriete warmteoplossingen kunnen aangeven om tot een individuele en collectieve keuze voor een warmteoplossing te komen.
- In de BWW app geïntegreerde rekentool (COLONY) die met publieke en persoonlijke data de buurt in kaart brengt. Voor de toekomst rekent COLONY per adres de optimale combinatie van isolatieniveau en warmtetechniek uit en brengt het in beeld wat dat betekent voor collectieve voorzieningen zoals een warmtenet of het elektriciteitsnet.
De BuurtWarmteWijzer (BWW) is ontwikkeld in het project “Warmte en Energie – Met Elkaar (WE-ME)”, uitgevoerd met subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Gerelateerde onderwerpen
- Regionale en lokale energietransitie
- Draagvlak voor klimaatbeleid
- Participatie
- Aardgas, kolen en olie
- Gebouwde omgeving