Dashboard utiliteitsbouw geeft inzicht in obstakels en kansen verduurzaming utiliteitsbouw
Dataset utiliteitsbouw in de wijkaanpak voor de warmtetransitie
TNO stelde een dataset samen met een aantal relevante gegevens over utiliteitsbouw per buurt. Deze dataset utiliteitsbouw kan gemeenten helpen bij keuzes in het warmteprogramma en wijkuitvoeringsplan. Het geeft inzicht in de mogelijk obstakels en kansen die utiliteitsbouw biedt bij het aardgasvrij maken van een buurt.
Downloads
Achtergrondrapport dataset utiliteitsbouw (PDF) Dashboard utiliteitsbouwGegevens in dataset utiliteitsbouw
Op hoofdlijnen bevat de dataset gegevens over utiliteitsbouw die per CBS-buurt (2023) zijn geaggregeerd:
- Het aantal utiliteitsgebouwen, verdeeld over verschillende functies.
- Het aantal bedrijven die (potentieel) aardgas-intensieve bedrijfsprocessen kennen, zoals bakkers en restaurants.
- Informatie over de verdeling van energielabels van labelplichtige utiliteitsbouw
- De aanwezigheid van gas- en warmtenet-aansluitingen.
- Een inschatting van investeringskosten voor na-isolatie van utiliteitsbouw en de daarvoor relevante bouwdeeloppervlakken.
Input dataset
De dataset bevat in totaal ongeveer 1,46 miljoen verblijfsobjecten, waarvan 1,15 miljoen niet op bedrijventerreinen liggen – en daarmee in de regel onderdeel zijn van een buurt met ook woningen. Er zijn 63 duizend typische (bedrijfsmatige) aardgasgebruikers geïdentificeerd in 17 categorieën, waaronder bakkers, sauna’s en datacenters. Voor 94 duizend objecten is een afgegeven energielabel geregistreerd, voor de overige energielabelplichtige objecten is dit geschat op basis van bouwjaar. Eindgebruikerskosten voor na-isolatie zijn geschat conform renovatie naar energielabel A en A++. Gemiddeld komen deze kosten uit op 376 €/m2 respectievelijk 599 €/m2 vloeroppervlak voor alle panden in Nederland.
Dashboard utiliteitsbouw
De dataset is inzichtelijk gemaakt in het Dashboard Utiliteitsbouw. In het achtergrondrapport is meer informatie te vinden over de opbouw van dataset. Er is een verantwoording te vinden met de gehanteerde gegevensbronnen, de manieren waarop deze zijn verwerkt, en de bijbehorende peilmomenten. Met deze achtergrondinformatie is voor gebruikers beter te begrijpen wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van de verzamelde data.
Het dashboard is ontwikkeld op aanvraag van het Ministerie van BZK en naar aanleiding van de Wgiw (Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie).
Zie ook het overzicht met kengetallen voor utiliteitsgebouwen >> Energiekengetallen utiliteitsgebouwen