Industriële elektrificatie/power-2-heat is een belangrijk onderdeel van de routekaart elektrificatie industrie. De Routekaart brengt het pad en de uitdagingen in beeld tot en met 2050.
Routekaart elektrificatie in de industrie
Om deze verwachtingen inzichtelijk te maken en te analyseren voor hybride Power-2-Heat is een analyse gemaakt van verschillende gevoeligheden op de cashflow van duurzame opwek en hybride assets. In deze analyse van de elektriciteitsmarkt is gekeken naar de impact van de hoeveelheid duurzame opwek (zon en wind) op de cashflow van hybride assets (warmtepomp en elektrische boiler). En andersom: wat is de impact van de hoeveelheid hybride assets op de cashflow van hybride assets (warmtepomp en elektrische boiler) en duurzame opwek?
In deze analyse van de flexibiliteitsmarkt is gekeken naar de kasstroom van duurzame opwek en hybride assets. De kasstroom, gedefinieerd als het verschil in inkomsten en uitgaven, wordt in deze bepaald door de prijs voor elektriciteit en de prijs voor vermeden gasverbruik. Aangezien er een constante gas- en CO2-prijs is aangenomen gaat het voornamelijk over het verschil in elektriciteitsprijs.
Scenario’s flexibiliteitsmarkt
Er is een marktanalyse gemaakt voor verschillende capaciteiten van de duurzame opwek en hybride assets op een 2030-scenario. Deze analyse is gebaseerd op simulaties voor enkel het jaar 2030 en er is gekozen voor een constante gas- en CO2-prijs. Uit de resultaten van de marktanalyses kunnen de volgende conclusies worden getrokken:
Energiescenario's en energiemodellen
- Een toename in de geïnstalleerde capaciteit duurzame opwek heeft een:
- Positief effect op de cashflow van hybride assets
- Negatief effect op de cashflow van duurzame opwek.
- Een toename in de geïnstalleerde capaciteit hybride assets heeft een:
- Negatief effect op de cashflow van hybride assets
- Positief effect op de cashflow van duurzame opwek.
Een toename van hybride Power-2-Heat en een toename van duurzame elektriciteitsopwek versterken elkaars business case. Power-2-Heat Assets die voornamelijk in basislast draaien, zoals warmtepompen, hebben een gelijkmatige positieve impact op de cashflow van wind- en zonne-energie. Dit terwijl assets die flexibel worden ingezet, zoals e- boilers, voornamelijk impact hebben op hernieuwbare assets die overschotten veroorzaken.
In het onderzoek naar Vraagsturing in het elektriciteitssysteem is gekeken naar het verschil tussen basislast en flexibel draaien van Power-2-Heat assets. Dit in tegenstelling tot de analyse uitgevoerd in dit rapport, waar de hoeveelheid aan Power-2-Heat assets wordt gevarieerd. Daardoor zijn andere trends met betrekking tot het verdienmodel van zonne- en windenergie te observeren. Als bestaande Power-2-Heat assets flexibel worden ingezet in plaats van op basislast, dan zal de totale elektriciteitsconsumptie dalen met een lagere prijs tot gevolg. Het flexibiliseren van bestaande Power-2-Heat assets zal zodanig leiden tot lagere opbrengsten voor zonne- en windenergie (zie ook het rapport over Vraagsturing in het elektriciteitssysteem).
De rol van vraagsturing in het Nederlandse elektriciteitssysteem 2030-2050
Warmteopslag hybride boilers
Daarnaast is de cashflow van warmteopslag bij hybride boilers geanalyseerd. Hieruit blijkt dat bij industrieën die geen warmtevraag hebben in de avond en weekenden het plaatsen van warmteopslag tot een hogere cashflow leiden voor een e- boiler. Deze cashflow neemt toe bij een hogere geïnstalleerde capaciteit offshore wind.
Uit de resultaten kan worden geconcludeerd dat het voor beleidsmakers, energieproducenten en de industrie aan te bevelen is om duurzame energie gelijkmatig te ontwikkelen met flexibele vraag naar duurzame elektriciteit. Zie ook de Roadmap opschaling hybride Power-2-Heat.
Roadmap opschaling hybride Power-2-Heat
Voor de industrie, technologie-ontwikkelaars en kennisinstellingen ligt er een taak om verder onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor warmteopslag als toegevoegde waarde voor hybride Power-2-Heat, met bijbehorende business-modellen.