Wie wil er meebetalen aan een warmtenet?
De bereidheid van bewoners om mee te betalen aan een warmtenet
In buurten waar een warmtenet wordt gepland, kan een beroep worden gedaan op bewoners om financieel bij te dragen aan de warmtenet-aansluiting naar de woning. Welke factoren hebben invloed op de bereidheid van woningeigenaren om mee te betalen aan een warmtenet?
Downloads
Bereidheid om mee te betalen aan het warmtenet (PDF)Over het algemeen staan respondenten neutraal tot positief tegenover de komst van een warmtenet in de eigen gemeente. Als er verder wordt gekeken of bewoners bereid zijn om mee te betalen aan het warmtenet, blijken verschillende sociale factoren van invloed te zijn op die bereidheid. Zo vindt men het belangrijk om betrokken te worden bij plannen (participatie), en ook de mening van buurtbewoners en de betrokkenheid bij de buurt zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op de bereidheid om mee te betalen. Bewoners die bereid zijn mee te betalen hebben over het algemeen meer vertrouwen in hun gemeente, de landelijke overheid en energie- en warmteleveranciers dan respondenten die aangeven niet te willen meebetalen. Participatie
Respondenten is gevraagd “de meest meest-doorslaggevende factor” te selecteren uit een aantal stellingen. ‘Informatie over de mogelijkheden/gevolgen voor hun eigen woningen’ is de meest doorslaggevende factor om mee te betalen aan het warmtenet. Ook de bron van het warmtenet is een belangrijke factor. Deelnemers geven aan het belangrijk te vinden dat de bron van een warmtenet duurzaam is.
De factor leeftijd
De leeftijd van respondenten en de spanning die wordt ervaren over de energieprijzen hebben invloed op de bereidheid mee te willen betalen aan een warmtenet. Hoe hoger de leeftijd, hoe minder men bereid is om mee te betalen aan een warmtenetaansluiting. En hoe meer spanning men ervaart over stijgende energieprijzen, des te meer men bereid is mee te betalen aan een warmtenet.
In gesprek
Aandacht voor het betrekken van bewoners door middel van een participatietraject en goede communicatie vanuit de gemeente zijn belangrijk. Investeer in de vertrouwensrelatie tussen de gemeente, energie- en warmteleveranciers en de bewoners. Daarnaast is transparantie nodig over de werkelijke kosten van een warmtenetaansluiting. Uiteindelijk is een brede aanpak nodig, waarbij sociale, financiële en communicatieve aspecten worden meegenomen om draagvlak te creëren.
Podcast ‘Warmtenetten uitgelegd
Luister ook deze aflevering van de podcast-serie ‘De energietransitie uitgelegd’ over warmtenetten.
Experts Annelies Huygen en Casper Tigchelaar vertellen hoe het komt dat in Denemarken al wel 70% van de huishoudens op het warmtenet is aangesloten én waarom zij nog steeds een belangrijke rol zien voor – moderne – warmtenetten in de warmtetransitie