Verduurzamingsmaatregelen woningen
Interesse van woningeigenaren in een totaalverduurzamingspakket voor hun woning
De verduurzaming van woningen moet versnellen en er moeten per woning meer maatregelen worden genomen om de klimaatdoelstellingen te halen. In hoeverre zijn woningeigenaren geïnteresseerd in het afnemen van een totaalverduurzamingspakket, met daarin meerdere duurzame maatregelen tegelijk? En wat zijn de drijfveren voor hun keuze?
Downloads
Verduurzamingsmaatregelen woningen (PDF)Drijfveren verduurzamingsmaatregelen woningen
Woningverduurzaming wordt belangrijk gevonden. Meer dan 40% van de deelnemers in dit onderzoek vindt duurzaamheid in het algemeen en verduurzamen van hun eigen huis ‘behoorlijk belangrijk’ en 25% vindt beide zelfs ‘zeer belangrijk’. De stijgende energieprijzen zijn een zorg voor velen (85%) en het verduurzamen van de woning wordt door bijna de helft van de deelnemers als een goede oplossing gezien om de energierekening te verlagen. Energiebesparing is dan ook de belangrijkste drijfveer voor een totaalverduurzamingspakket. Ook de mate waarin deelnemers kunnen meebeslissen over het totaalpakket, een duidelijke planning, goed geïnformeerd worden over de werkzaamheden in de woning, en de verbetering van het wooncomfort worden zijn ‘behoorlijk belangrijke’ tot ‘zeer belangrijke’ drijfveren.
Totaalverduurzamingspakket
Bijna alle deelnemers hebben hun woning al deels verduurzaamd. Slechts 5% heeft nog geen enkele duurzame maatregel getroffen in de woning. Van de maatregelen uit het voorgelegde totaalverduurzamingspakket heeft 66% van de deelnemers al duurzaam glas geïnstalleerd, 50% heeft dakisolatie, 50% heeft spouwmuur- of buitengevelisolatie en 39% heeft vloerisolatie. Alleen het warmteterugwinningsysteem is slechts door 1% geïnstalleerd. Daardoor is men voornamelijk geïnteresseerd in specifieke onderdelen van het pakket.
Bijna 43% is behoorlijk tot zeer geïnteresseerd in het totaalverduurzamingspakket, met name vanwege specifieke onderdelen van dat pakket en vanwege verwachte kostenbesparing. Ook wordt duurzaamheid genoemd als reden. De interesse in het totaalpakket neemt sterk toe als deelnemers woningverduurzaming en duurzaamheid in het algemeen belangrijk vinden.
Ongeveer 15% is weinig tot niet geïnteresseerd. Een belangrijke reden die wordt gegeven is dat veel maatregelen in het pakket al getroffen zijn door bewoners, maar ook de kosten zijn een belangrijk obstakel.
Kosten verduurzamingsmaatregelen woningen
Met een totaalprijs van € 26.500 (prijspeil 2022) valt het voorgelegde totaalverduurzamingspakket duurder uit dan de meeste deelnemers verwachten. Na het zien van de kosten zou bijna 39% niet kiezen voor het pakket; 40% wil wel onderdelen ervan, wat ook weer aansluit bij het feit dat veel mensen al maatregelen hebben genomen. De interesse in het totale pakket daalt van 13% naar 4% als de kosten in beeld komen. De kosten en financiering van het totaalpakket worden ervaren als respectievelijk duur en moeilijk. Ongeveer een kwart van de deelnemers staat neutraal tegenover de kosten en het bekostigen van het totale verduurzamingspakket met eigen middelen.
Maatwerk mogelijk maken
Het is belangrijk om het aanbod van duurzame maatregelen zo goed mogelijk te laten aansluiten op de maatregelen die een bewoner al heeft genomen. Het kan helpen om maatwerk mogelijk te maken binnen een totaalverduurzamingspakket, door deelnemers de optie te geven om te kiezen voor onderdelen. Energie- en kostenbesparingen zijn een belangrijke drijfveer, dus het is aan te bevelen om die inzichtelijk te maken. Informeer de bewoners naast de kosten ook over de financieringsmogelijkheden voor verduurzamingsmaatregelen.
MOOI project Contingent
Het Rijksbeleid richt zich op de verbetering van proposities en opschaling van verduurzamingspakketten voor woningeigenaren vanuit de markt. De resultaten uit dit onderzoek helpen de markt om deze proposities aan te laten sluiten op de interesse van de woningeigenaren. De resultaten zijn ingebracht in het MOOI project Contingent, waarin TNO en stakeholders uit de verduurzamingssector verder werken aan het ontwikkelen van proposities voor grootschalig en efficiënt verduurzamen van particuliere koopwoningen naar een niveau waarmee woningen zijn voorbereid op duurzame alternatieven voor aardgas (contingentenaanpak).