Cijfers aanvragen subsidies woningverduurzaming
Monitor – update cijfers eerste helft 2023
Uit de updates van de monitor Nationaal Warmtefonds en ISDE over de eerste helft van 2023 blijkt dat er in die periode veel meer aanvragen voor subsidie of een lening zijn gedaan dan de jaren ervoor. Ten opzichte van 2021/2022 is het gat tussen de aanvragen bij lage en hoge inkomens kleiner geworden.
Downloads
Monitor ISDE (PDF) Monitor Nationaal Warmtefonds (PDF)Monitor Nationaal Warmtefonds en ISDE
Het Rijk ondersteunt individuele huiseigenaren en VvE’s met verschillende financiële instrumenten bij de verduurzaming van hun woningen. Wie gebruikt de ISDE-subsidies en de lening uit het Nationale Warmtefonds (NWF)? En wat zijn de effecten van de energiebesparende maatregelen die in de koopsector worden genomen met deze subsidies? Via een monitor van TNO en CBS worden de resultaten van verschillende financieringsmogelijkheden voor verduurzaming van koopwoningen op en rijtje gezet.
Rapportages 2021 en 2022 >> Bereik en effecten subsidies voor verduurzaming koopwoningen
Individuele woningeigenaren – ISDE
Eigenaar-bewoners kunnen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie
- In totaal zijn in de eerste helft van 2023 voor 115.175 woningen aanvragen toegekend.
- Gemiddeld hebben huishoudens voor 1,4 maatregelen subsidie aangevraagd. Dat is minder dan in 2021-2022, maar toen was een van de voorwaarden dat voor minimaal 2 isolatiemaatregelen subsidie werd aangevraagd.
- In absolute zin komen de meeste toegekende aanvragen uit Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland, maar de doelgroep is het meest (>3%) bereikt in Drenthe, Groningen, Overijssel, Friesland en Limburg.
- In de eerste helft van 2023 is spouwmuurisolatie het meeste toegepast, gevolgd door glasisolatie, warmtepompen en vloerisolatie.
- Bij de ISDE wordt in de hoogste inkomensklasse relatief gezien het vaakst een aanvraag voor subsidie gedaan, maar het verschil met de lager inkomensklasse is in de eerste helft van 2023 kleiner geworden.
Overzicht maatregelen ISDE
Individuele woningeigenaren en VvE’s - Nationaal Warmtefonds
Zowel individuele woningeigenaren als VvE’s kunnen voor verduurzamingsmaatregelen een goedkope lening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds (NWF). De VvE’s zijn in deze monitor niet meegenomen. Bij het NWF zijn in de eerste helft van 2023 al 80% van alle aanvragen in 2022 gedaan.
- In totaal hebben in de eerste helft van 2023 8.034 huiseigenaren een aanvraag gedaan.
- Gemiddeld hebben huishoudens voor 1,4 maatregelen een lening aangevraagd. Dat is minder dan in 2021/2022.
- In absolute zin komen de meeste toegekende aanvragen uit Noord-Brabant en Zuid-Holland, maar de doelgroep is het meest (>0,3%) bereikt in Drenthe, Overijssel, Flevoland en Friesland.
- In de eerste helft van 2023 zijn zonnepanelen het meeste toegepast, gevolgd door glasisolatie.
- Bij het Nationaal Warmtefonds werden de meeste aanvragen voor een lening gedaan door de hogere inkomensklasses in 2022, dat is verschoven naar de lagere inkomensklasses in 2023-I.