Routekaart Samenwerken in energiehubs
De nulmeting
Energiehubs kunnen een waardevolle rol spelen in het energiesysteem. Op meer dan 100 bedrijventerreinen in Nederland worden al energiehubs ontwikkeld. Op dit moment is de aanleiding vaak om problemen rond netcongestie het hoofd te bieden. De routekaart Samenwerken in Energiehubs inventariseert de ontwikkeling van energiehubs in het energiesysteem en dient als een gids voor verdere inbedding van energiehubs in Nederland. De routekaart zal periodiek geüpdatet worden en een plek zijn waar geleerde lessen worden gebundeld en vervolgstappen voor opschaling worden beschreven.
Downloads
Rapport Routekaart energiehubs (PDF) Samenwerken in energiehubsEnergiehubs
Schakel in oplossing netcongestie
De omschakeling naar meer duurzame bronnen leidt tot een grotere elektriciteitsvraag (zie ook Op weg naar een landelijk perspectief voor de verduurzaming van bedrijventerreinen). In die vraag kan nu niet altijd worden voorzien en daarom wordt naar alternatieve oplossingen gezocht. Door samen, als bedrijven onderling of in een woonwijk, afspraken te maken over het gebruik van het elektriciteitsnet en zo efficienter gebruik te maken van de beschikbare capaciteit. Op weg naar een landelijk perspectief voor de verduurzaming van bedrijventerreinen
Stimuleringsfonds energiehubs
De overheid ondersteunt via een stimuleringsfonds startende energiehubs. Op die manier willen ze de samenwerking binnen hubs bevorderen. De routekaart energiehubs geeft praktische informatie en tools die via de website worden gedeeld. Denk daarbij ook aan contracten voor hubs om samen te werken.
De routekaart energiehubs geeft:
1. Een algemene introductie van energiehubs en hun rol in het energiesysteem;
2. Een analyse van de belangrijkste kansen en uitdagingen aan de hand van bestaande projecten;
3. Een overzicht van kansen en acties voor verdere ontwikkeling van energiehubs.
Kennis uitwisselen energiehubs
Vanuit de routekaart is een ‘ontmoetingsplaats’ opgericht waarin bedrijven, burgerinitiatieven, overheden, netbeheerders en kennisinstellingen elkaar kunnen ontmoeten om kennis uit te wisselen, lopende projecten te evalueren en vervolgstappen te definiëren.