Opties voor decarbonisatie van de Nederlandse siliciumcarbide-industrie
Rapportage MIDDEN-project
Dit rapport over decarbonisatieopties voor de Nederlandse siliciumcarbide-industrie maakt deel uit van het MIDDEN-project (Manufacturing Industry Decarbonisation Data Exchange Network), een samenwerking tussen PBL en TNO. Het project heeft tot doel om de industrie, beleidsmakers, analisten en de energiesector te ondersteunen bij hun gezamenlijke inspanningen om verregaande decarbonisatie te realiseren.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)Productie van siliciumcarbide in Nederland
Siliciumcarbide (SiC) is een harde synthetische kristallijne composiet, vervaardigd uit kiezelzand of kwarts en petroleumcokes. Het is niet alleen het op één na hardste synthetische materiaal dat bekend is, maar door de hoge thermische geleidbaarheid, sterkte bij hoge temperatuur, geringe thermische uitzetting en weerstand tegen chemische reacties, is het een waardevolle component in vele producerende industrieën.
Siliciumcarbide is een bijzonder voornaam materiaal, met waardevolle eigenschappen, dat in verscheidene toepassingen wordt gebruikt, zowel in de industrie als in producten voor dagelijks gebruik. Door zijn fysieke hardheid kan het van grof tot zeer fijn worden gebruikt in verschillende toepassingen als een essentieel materiaal in abrasieve processen zoals slijpen, honen, zandstralen en waterstraalsnijden. Bovendien kan het door deze hoge oppervlaktehardheid worden gebruikt bij vele technologische toepassingen waarbij een hoge mate van weerstand tegen glijden, erosieve en corrosieve slijtage vereist is.
De Nederlandse siliciumcarbideproductie vindt plaats bij ESD-SIC B.V. in Farmsum, gemeente Delfzijl. Het siliciumcarbideproces is intrinsiek energie- en koolstofintensief.
Belangrijkste alternatieven voor het koolstofarm maken van de siliciumcarbidesector in Nederland
-
Vervanging van grondstoffen, van de huidige petroleumcokes door biocokes
-
Afvang en gebruik van koolstof bij methanol/ethanolsynthese
-
Afvang en opslag van koolstof
-
Veranderingen in het procesontwerp, mechanische activering, en verhitting met microgolven
-
Procesvervanging met magnesium als reductie-element, en
-
Recycling