Opties voor decarbonisatie van de Nederlandse raffinagesector
Rapportage MIDDEN-project
Dit rapport over decarbonisatieopties voor de Nederlandse raffinagesector maakt deel uit van het MIDDEN-project (Manufacturing Industry Decarbonisation Data Exchange Network), een samenwerking tussen PBL en TNO. Het project heeft tot doel om de industrie, beleidsmakers, analisten en de energiesector te ondersteunen bij hun gezamenlijke inspanningen om verregaande decarbonisatie te realiseren.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)De raffinagesector in Nederland
Dit rapport beschrijft de huidige situatie van de Nederlandse raffinagesector, die bestaat uit zes industriële locaties die eigendom zijn van verschillende bedrijven. De totale nominale capaciteit voor de gehele sector bedraagt meer dan 67 miljoen ton ruwe olieverwerking.
De belangrijkste producten die in de raffinaderijen worden geproduceerd zijn: nafta, kerosine, stookolie, gasolie, diesel, benzine en vloeibaar petroleumgas (LPG). In 2019 bedroeg de totale productie meer dan 55 miljoen ton van deze producten.
Opties voor decarbonisatie van de raffinagesector
De belangrijkste opties voor decarbonisatie die in dit verslag worden gepresenteerd zijn koolstofafvang en -opslag (CCS), elektrificatie, waterstof als brandstof voor ovens, gecombineerde verwerking van biogebaseerde grondstoffen en gebruik van afvalwarmte. Alle behandelde opties brengen voordelen en uitdagingen met zich mee bij de uitvoering, welke verder in het verslag worden besproken.