Op weg naar een landelijk perspectief voor de verduurzaming van bedrijventerreinen
Potentie energiebesparing bedrijventerreinen
Ongeveer de helft van het aardgasverbruik en een derde van het elektriciteitsverbruik in Nederland vindt plaats op bedrijventerreinen. Dit onderzoek laat zien dat het besparingspotentieel op bedrijventerreinen fors is. Een samenhangende en ondernemersgerichte aanpak voor de verduurzaming van deze bedrijventerreinen is belangrijk om dit potentieel te benutten.
Downloads
Potentie energiebesparing bedrijventerreinen (PDF)De bedrijventerreinen binnen de scope van deze studie zijn samen goed voor 10,4 Mton aan directe CO2-emissies door aardgasverbruik en 8,2 Mton indirecte CO2-emissies door elektriciteitsverbruik. Van het totaal zijn 14,5 Mton CO2-emissies gekoppeld aan bedrijventerreinen bestemd voor milieucategorie 4 t/m 6, en 4,1 Mton aan reguliere en gemengde bedrijventerreinen.
Scope onderzoek
In dit onderzoek is onderscheid gemaakt tussen bedrijventerreinen die zijn bestemd voor milieucategorieën 4 t/m 6 (waaronder watergebonden locaties) en reguliere en gemengde bedrijventerreinen, waar veel MKB bedrijven gevestigd zijn. De energie-intensieve industrie binnen de industrieclusters 1 tot en met 5 (Noord-Nederland, Noordzeekanaalgebied, Rotterdam-Moerdijk, Zeeland West-Brabant en Chemelot) valt buiten de scope van deze studie.
CO2-reductie bedrijventerreinen
Met de huidige, op de markt beschikbare technologie, is voor deze bedrijventerreinen 8,7 Mton CO2-reductie mogelijk door besparing op het finaal aardgasverbruik. Wel zorgt de extra elektriciteitsvraag door elektrificatie
Elektrificatie van warmteprocessen zorgt ervoor dat de vraag naar elektriciteit netto stijgt, met bijna 50% van het huidige elektriciteitsverbruik op bedrijventerreinen. Dit vergroot de vraag naar duurzame elektriciteitsopwekking, en betekent dat er extra aansluitvermogen nodig is op het elektriciteitsnet. Gegeven de huidige netcongestieproblematiek vraagt dit om netuitbreidingen en optimale benutting van de beschikbare netcapaciteit, bijvoorbeeld door betere afstemming van lokale productie en verbruik van elektriciteit.
Het besparingspotentieel op bedrijventerreinen kan een belangrijke bijdrage leveren aan de door kabinet Rutte IV beoogde emissiereductie. Het besparingspotentieel op bedrijventerreinen vindt plaats op een relatief kleine oppervlakte: 2,0% van het totale landoppervlak van Nederland.
Grootste potentieel CO2-reductie bedrijventerreinen
De maatregelen met het grootste CO2-besparingspotentieel zijn:
- Warmtepompen voor industriële proceswarmte tot 100 °C (25% van de totale potentie)
- Efficiënte aandrijving voor industriële processen (16%)
- Dakisolatie (11%)
- Warmtepompen voor gebouwverwarming (10%)
- Proceswarmte isolatie (6%).
Bij een duurzame elektriciteitsmix scoren ook directe elektrificatie en elektrische boilers voor hoge temperatuur industriële processen hoog.
Aanpak verduurzaming bedrijventerreinen
De studie is een eerste stap naar een landelijk en integraal perspectief voor de verduurzaming van bedrijventerreinen. Dit beeld kan verschillende lopende initiatieven en programma’s ondersteunen in het prioriteren van middelen, zoals het Programma Ruimte voor Economie, het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen en het Ontzorgingsprogramma verduurzaming MKB.
Zie ook de Serious Game Energiebesparing op bedrijventerreinen.
Serious game: Energietransitie