Monitor verduurzaming gebouwde omgeving 2024
Ontwikkelingen energieverbruik in de gebouwde omgeving
Het primair energieverbruik en ook de uitstoot in de gebouwde omgeving in Nederland zijn in 2023 opnieuw gedaald. Het aardgasverbruik van en de warmtelevering aan huishoudens daalde verder en huishoudens hebben aanzienlijk bespaard op hun energieverbruik. In de dienstensector was de daling voor aardgas kleiner dan bij huishoudens, maar de warmtelevering daalde wel fors.
Downloads
Monitor verduurzaming gebouwde omgeving 2024 Dashboard energiecijfersOver de Monitor verduurzaming gebouwde omgeving
De Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving van RVO geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van de energietransitie binnen de gebouwde omgeving. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere energiegebruik, energiebesparing, energieprijzen en energielabels. Deze monitor wordt jaarlijks bijgewerkt.
In het dashboard energiecijfers zijn cijfers te vinden in een databank. Het is ook mogelijk om zelf selecties te maken.
Energieverbruik
De gebouwde omgeving (diensten en huishoudens samen) is goed voor 565 PJ of 36% van het finale energieverbruik. De gebouwde omgeving heeft daarmee het grootste aandeel in het nationale finale energieverbruik van alle sectoren. Het finale energieverbruik daalt sinds 2014 onder andere door isolatie en efficiëntere ruimteverwarmingsinstallaties. Het zijn echter de overige factoren, waaronder gedrag, die bij huishoudens de grootste besparing opleveren. De groei van de gebouwenvoorraad doet de besparing deels teniet.
Ruimteverwarming is verantwoordelijk voor 66% van het energieverbruik van huishoudens. Het aardgasverbruik daalde sinds 2014 met maar liefst 25% door gedragsverandering als gevolg van de energiecrisis.
In de dienstensector wordt de meeste energie gebruikt voor ruimteverwarming, gevolgd door verlichting. Aardgas en elektriciteit zijn de voornaamste energiedragers.
Verduurzaming woningbouw
Bijna een kwart (24%) van de eigenaar-bewoners geeft aan binnen nu en 3 jaar van plan te zijn om energiebesparende maatregelen te nemen. In 2023 zijn naar schatting 1,4 miljoen isolatiemaatregelen getroffen. In 2023 is de energiebesparing door isolatie naar schatting 2,8 PJ. Door de toename warmtepompen is de energiebesparing door installaties in 2023 aanzienlijk hoger dan in 2022: naar schatting 4,6 PJ. Zie ook Cijfers aanvragen verduurzaming woning. Cijfers aanvragen verduurzaming woning
Rol verduurzaming mobiliteit
De elektrificatie
Nederland in Europese context
De nieuwe EU-doelstelling voor hernieuwbare energie
In vergelijking met het EU-gemiddelde betalen Nederlandse huishoudens een aanzienlijk hogere prijs voor aardgas. Dit komt met name door de hoge belastingen. De prijs voor elektriciteit lag in 2022 nog ruim onder het EU-gemiddelde. Dat kwam met name door de teruggave op de energiebelasting. Nu de teruggave en andere steunmaatregelen wegvallen, is de prijs voor elektriciteit gestegen tot boven het EU-gemiddelde.