Lancering open source versie Hestia-model
Ruimtelijk energiemodel voor de gebouwde omgeving
Hestia is een ruimtelijk energiemodel dat alle woningen in Nederland simuleert, met als doel de effecten van beleid of andere invloeden te evalueren. Dit open source model kan worden gebruikt om analyses, simulaties en scenario’s te maken over de energietransitie voor woningen. Vanaf 2024 wordt Hestia onder andere ingezet voor de Klimaat en Energieverkenning. Naast de ontwikkeling van het gas-, elektriciteits- en warmteverbruik berekent Hestia ook de kosten en baten van investeringen voor alle relevante actoren en vele andere aspecten gerelateerd aan de verduurzaming van woningen. Hestia is het resultaat van een samenwerking tussen TNO en PBL.
Downloads
Github Functioneel ontwerp Release notes (PDF)Doel Hestia-model
Het voornaamste doel van Hestia is om een zo accuraat mogelijke afspiegeling te geven van de woningvoorraad en de manier waarop deze kan veranderen onder verschillende invloeden. In het Hestia-model is het mogelijk om op grote schaal data samen te brengen en te koppelen. Zo is er per woning het volgende bekend: locatie, woningtype, bouwjaar, schilvorm, energielabel, en aansluitingen op netwerken. Hiervoor maakt het gebruik van diverse ruimtelijke gegevensbestanden op buurt- en gebouwniveau zoals de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Ook worden er aannames gedaan op het gebied van onder andere bouwdeelkwaliteit, installaties en het aantal bewoners.
Daarnaast kan Hestia worden gebruikt voor de uitwerking van:
- Scenario’s voor exogene invloeden (bijvoorbeeld nieuwbouw en sloop, klimaatverandering of de ingroei van warmtenetten)
- Investeringen en business cases
- Effecten van beleid
- Maatwerkanalyses
Hestia kan tal van beleidsvragen en overige vragen beantwoorden, in een verscheidenheid van geografische, temporele en effect-gerelateerde scopes.
Continue ontwikkeling Hestia energiescenario’s
Op dit moment, en in de toekomst, wordt verder gewerkt aan het uitbreiden, testen, valideren en kalibreren van Hestia. Dit wordt uitgevoerd door PBL en TNO in een niet-openbare, experimentele versie van Hestia. We streven ernaar minstens één keer per jaar de openbare versie van Hestia te updaten naar de laatste inzichten. Daarbij is het ook mogelijk om als externe partij verbeteringen voor Hestia voor te stellen (via een codevoorstel op Github).
Update 13 augustus 2024: Analyse RVO NTA8800 Energielabel database
In dit project is de Energielabeldatabase verkennend geanalyseerd en vergeleken met Hestia. Het doel van dit project was evalueren (1) hoe de data uit de afgemelde NTA8800 Energielabeldatabase kan leiden tot een verbeterd beeld van de woningvoorraad in Nederland en (2) hoe deze inzichten kunnen leiden tot aangepaste inputdata voor het Hestia-model. Hiervoor is de data uit de Energielabeldatabase bewerkt en vervolgens gekoppeld aan Hestia. In totaal zijn 1.2 miljoen woningen van de labeldatabase aan Hestia gekoppeld. Klik hier voor het rapport (PDF).
Open source licentie Hestia-model
Hestia valt onder de GNU General Public License. In het kort betekent deze licentie dat iedereen Hestia mag gebruiken en mag aanvullen, mits deze aanvullingen ook openbaar worden gemaakt, de auteurs van de software worden vermeld en er wordt gelinkt naar de broncode van Hestia. TNO en PBL dragen geen verantwoordelijkheid over de juistheid van de resultaten in aangepaste versie(s) en de interpretatie van resultaten.
Hestia is al ingezet voor het Overzicht transitievisies warmte (PBL, 2023) Transitievisie Warmte