Energievraag voor koeling in woningen neemt toe
Koeling van woningen en gebouwen krijgt tot nu toe weinig aandacht in de energietransitie, maar ondertussen heeft zo’n 16 tot 19% van de huishoudens al een airconditioner. De verwachting is dat het energiegebruik voor ruimtekoeling verder zal toenemen door warmere zomers, beter geïsoleerde woningen en een toename van de installatie van airconditioners en warmtepompen. Wat betekent dit voor de energievraag in 2030 en in 2050?
Downloads
Energievraag van ruimtekoeling in woningen (PDF)Enquete over koelgedrag
Uit een enquête over koelgedrag van bewoners blijkt dat 26% van de huishoudens in Nederland overweegt om de komende jaren een koelsysteem aan te schaffen. Vanaf een binnentemperatuur vanaf 25 graden als te warm wordt ervaren. De airco wordt vaak een stuk kouder ingesteld, namelijk op 20 graden.
Scenario’s koudevraag in de toekomst
Het TNO-model Warmteprofielengenerator is aangepast om koudeprofielen te berekenen. Daarnaast zijn er klimaatscenario’s voor 2030 en 2050 aan toegevoegd. Deze uitkomsten moeten nog gevalideerd worden, maar de eerste resultaten laten zien dat de energievraag voor koeling voor een goed geïsoleerde tussenwoning kan uitkomen op 30% tot 50% van de warmtevraag
Kennisagenda koudevraag
Over de effecten van koeling voor de energietransitie