Energierechtvaardigheid
Beleid kan de verdeling van lusten en lasten van de energietransitie beïnvloeden. De kennisbasis voor energierechtvaardigheid is echter nog dun bij gemeenten. Omdat energiearmoede zich op verschillende manieren kan uiten bij huishoudens (woning, rekeningen, gezondheid, werk, kennis over energie, subsidies) zijn er verschillende oplossingen te bedenken en uit te voeren. Uit onderzoek naar energiearmoede in Nederland weten we dat het een zeer lokaal probleem is. Het heeft een duidelijk geografisch karakter, dat zich leent voor doelgroepbenadering en specifieke wijkaanpakken. Kennisde ling tussen gemeente kan bijdragen aan het ontwikkelen van beleid.
Energiearmoede
Bekostiging
Factoren die gerelateerd zijn aan het bekostigingsvraagstuk voor warmtenetten kunnen direct of indirect worden beïnvloed door interventies. In dit rapport zijn een aantal richtingen voor interventies aangegeven. Een aantal voorbeelden tonen hoe de warmteprijs voor de inwoners mogelijk is te verlagen. De resultaten bieden overzicht in de grotere mechanismen die kunnen bijdragen aan het realiseren van een energierechtvaardige en betaalbare energietransitie.
Besluitvorming
Tot slot is gekeken naar concrete dilemma’s waar steden tegenaan kunnen lopen. Tijdens de leerbijeenkomsten over de transitie naar aardgasvrij en het delen van praktijkervaringen werd duidelijk dat een blauwdruk voor ‘het’ ideale besluitvormingsproces niet bestaat, en dat elke buurt en elke warmteoplossing andere uitdagingen kent en maatwerk vraagt. Elke situatie vraagt om andere vorm van regie, afhankelijk van de context. Drie voorbeelden uit de praktijk zijn uitgelicht, te weten ‘Van het kookgas af’ in Overvecht-Noord, het betrekken van VvE’s in de transitie naar aardgasvrij en het ontzorgen van bewoners.