Het besparingspotentieel bij bedrijfshallen in de dienstensector
20 Maatregelen voor energiebesparing in bedrijfshallen
Om effectief beleid te maken voor energiebesparing in bedrijfshallen is onderzoek gedaan naar het besparingspotentieel, verdeeld naar type bedrijfshal en type maatregelen. In dit onderzoek zijn in totaal 20 maatregelen voor energiebesparing doorgerekend en er is een inschatting gemaakt van het potentieel voor zon-PV op daken. Ook is berekend hoeveel besparing mogelijk is wanneer nieuwe bedrijfshallen gebouwd t/m 2030 net als andere gebouwtypen moeten voldoen aan de BENG-eisen.
Downloads
Het besparingspotentieel bij bedrijfshallen in de dienstensector (PDF)Bedrijfshallen vormen een grote en diverse groep gebouwen met als voornaamste doel het bedrijfsmatig bewerken, opslaan en distribueren van goederen. Hieronder vallen onder andere autobedrijven, laboratoria, bedrijfshallen zonder productkoeling, koel- en vrieshuizen en datacenters. In 2020 ging het om 38% van het gebruiksoppervlak in de dienstensector (bron: CBS gebouwenmatrix). Gebouwde omgeving
Besparing van circa 6 PJ bedrijfshallen
Er is in totaal circa 6 PJ (11% besparing op 50 PJ energieverbruik) besparingspotentieel bij bestaande bedrijfshallen, waarvan 2 PJ op aardgas en 4 PJ op elektriciteit. De besparingen per maatregel en per gebouwtype zijn in de figuren weergegeven.
De volgende energiebesparingen zijn mogelijk per gebouwtype:
- bedrijfshallen zonder productkoeling (2,5 PJ)
- autobedrijven (1,6 PJ)
- datacenters (0,9 PJ)
- koel- en vrieshuizen (0,6 PJ)
- laboratoria (0,1 PJ)
Bovengenoemde besparing is nog exclusief de besparing die kan worden bereikt door toepassing van (hybride) warmtepompen. Door over te gaan op all-electric warmtepompen kan in totaal nog eens 11,8 PJ aardgas worden bespaard (waarvoor 4,1 PJ elektriciteit nodig is). Bij hybride warmtepompen (in plaats van all-electric) is dat 5,9 PJ gasbesparing (waarvoor 2,1 PJ elektriciteit nodig is).
Concluderend zijn de maatregelen waar het grootste besparingspotentieel zit (hybride) warmtepompen, verlichtingsmaatregelen en diverse maatregelen die besparen op energie voor ruimteverwarming. Dit onderzoek komt uit op 42 PJ elektriciteitsproductie potentieel voor zon-PV op daken van bedrijfshallen. Indien nieuwe bedrijfshallen gebouwd t/m 2030 aan de BENG-eisen zouden voldoen, leidt dit tot 0,3 PJ extra besparing en 0,1 PJ extra zon-PV productie.
In dit onderzoek is gerekend met 50 PJ finaal energieverbruik
Aanbevelingen beleid bedrijfshallen
De Wet milieubeheer verplicht instellingen al tot het nemen van energiebesparende maatregelen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Voor de maatregelen die al op de Erkende Maatregelenlijsten (EML) staan hebben aanvullende beleidsmaatregelen geen zin. Daarnaast worden naar aanleiding van de resultaten uit het onderzoek de volgende aanbevelingen gedaan:
- Voor maatregelen die niet op de EML staan, waaronder (hybride) warmtepompen en na-isolatie, is er nog veel ruimte voor een versnelling van het tempo waarin deze maatregelen worden genomen. Het is met de huidige gasprijzen te verwachten dat komende tijd meer geïnvesteerd zal worden in deze maatregelen. Het is mogelijk om meer financiële beleidsinstrumenten in te zetten wanneer de uitvoering van maatregelen toch onverhoopt achterblijft. Hierbij valt te denken aan subsidies en een verhoging van de energiebelasting op aardgas. Verder kunnen informatiecampagnes helpen in de bewustwording over verduurzaming bij investeerders.
- Voor bestaande bedrijfshallen zou een energieprestatiemaat, vergelijkbaar aan de energielabel-methodiek/NTA8800 methodiek, individuele bedrijfshallen helpen om te scoren op de energieprestatie, besparingsopties te identificeren en het besparingspotentieel beter in kaart te brengen.
- Meer focus voor zon-PV op daken is een goed idee, maar de hoge terugverdientijd vanwege de lage tarieven voor middelgrote- en grote verbruikers is een belemmering om zelf te investeren. Daken beschikbaar stellen aan derden (projectontwikkelaars) tegen een huurprijs is mogelijk een manier om de beschikbare daken in te zetten. Verder kan gedacht worden aan aanvullend beleid dat het benutten van daken van bedrijfshallen voor zonnepanelen interessanter maakt dan zonneweides
in landbouwgebied. - Door prestatie-eisen te stellen aan nieuwbouw kan de toepassing van warmtepompen en zonnepanelen bij nieuwe bedrijfshallen worden gestimuleerd. Bedrijfshallen zijn het snelst groeiende gebouwtype in de dienstensector.