Energiearmoede in Flevoland
Cijfers 2020 en schatting 2022
Het aandeel energiearme huishoudens in Flevoland steeg tussen 2020 en 2022 naar schatting van 3,8% naar 5,5%. De geografische spreiding op gemeente- en wijkniveau laat zien waar de huishoudens zich concentreren die als eerste hulp nodig hebben, en waar het vooral een inkomensprobleem is, een woningkwaliteitsprobleem, of een combinatie van beide.
Downloads
Energiearmoede in Flevoland (PDF)Deze analyses sluiten aan op het rapport De energiekosten van verschillende typen huishoudens in Nederland (2023) en het rapport Energiearmoede
Op landelijk niveau ligt het percentage energiearme huishoudens
Kwetsbaarheid Flevolandse huishoudens
Als gekeken wordt naar alle Flevolandse huishoudens blijkt dat 14% van alle Flevolandse huishoudens een laag inkomen heeft. De gemiddelde energiequote
Eigenschappen woning en energiearmoede in Flevoland
In Flevoland hebben 2,3% van de huishoudens zowel een laag inkomen als een woning van slechte energetische kwaliteit (vergelijkbaar met label D en E) en 0,4% van de huishoudens met een laag inkomen wonen in een woning van zeer slechte energetische kwaliteit (vergelijkbaar met label F en G). Deze cijfers zijn lager dan het landelijk gemiddelde (respectievelijk 4,8% en 1,1%). Uit de analyse blijkt dat renovatie de energierekening van deze groep aanzienlijk kan verlagen. De energierekening blijft door de energieprijzen echter hoog ten opzichte van het lage inkomen. Daarom blijft deze groep ook na renovatie gebaat bij extra financiële maatregelen. Midden-lage inkomens zijn ook kwetsbaar voor de hogere energieprijzen, maar dit kan worden verholpen met renovatie.
Als verder wordt ingezoomd op de woningen is het opvallend dat de woningen van particuliere huurders en woningeigenaren relatief vaker een hoge energiequote hebben dan huurders van corporatiewoningen. Dit komt grotendeels omdat corporatiewoningen gemiddeld een betere energetische kwaliteit hebben dan particuliere huur- en eigen woningen. Een ander opvallend resultaat is dat de hogere inkomens relatief vaker in een woning van (zeer) slechte energetische kwaliteit wonen dan de lagere inkomens.
Wie zijn de energiearme huishoudens?
Energiearme huishoudens bestaan vooral uit eenpersoonshuishoudens en eenoudergezinnen. Ook gaat het vaker om huishoudens die leven van de bijstand of andere sociale voorzieningen (27%), een pensioen (25%) of een uitkering door werkloosheid of ziekte (14%). Ongeveer een derde van de energiearme huishoudens heeft een inkomen vanuit werk of een onderneming.
Landelijk onderzoeksprogramma energiearmoede
Dit rapport is onderdeel van het Landelijk onderzoeksprogramma energiearmoede. Binnen dit programma zijn meer feiten en cijfers, onderzoek naar beleid in de praktijk en goede praktijken beschikbaar.
Podcast ‘Energiearmoede uitgelegd’
Luister ook deze aflevering van de podcast-serie ‘De energietransitie uitgelegd’ over energiearmoede.
We vragen expert Koen Straver onder andere naar het verschil tussen armoede en energiearmoede, de omvang van energiearmoede in Nederland en de uitdagingen in de aanpak van energiearmoede.