Effect op emissiereductie door de DUMAVA-subsidieregeling
Analyse aanvragen en emissiereducties
In 2022 was de eerste openstellingsronde van de Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) subsidie. Welke energiebesparende maatregelen zijn aangevraagd in de DUMAVA-subsidie en door wie wordt de DUMAVA-subsidie aangevraagd? Ook is gekeken naar het verschil in emissiereductie tussen de verschillende energiebesparende maatregelen en integrale pakketten of losse maatregelen en is er een inschatting gemaakt van totale emissiereductie die door de eerste openstellingsronde van de DUMAVA-subsidie is gerealiseerd.
Downloads
DUMAVA subsidieregeling (PDF)Over de DUMAVA-subsidie
De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed, zoals een zorginstelling, school, gebedshuis of overheidsgebouw, tegemoet in de kosten om te verduurzamen. Op deze manier wil de overheid de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed betaalbaar houden.
Energiebesparing en emissiereductie DUMAVA
De totale emissiereductie schat TNO in tussen de 0,05 en 0,03 megaton CO2 per jaar, waarvan circa 70% reductie van directe emissies door aardgasverbruik. Door gebrek aan informatie over de maatregelen zijn veel aannames gedaan. De besparing en emissiereductie zijn daarom slechts een indicatie van de ordegrootte. Er is geen rekening gehouden met free-riders; het is niet bekend hoeveel gebouweigenaren de maatregelen ook zonder subsidie gerealiseerd zouden hebben.
Verdeling van subsidiebedrag naar gebruiksfunctie
!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(a){if(void 0!==a.data[“datawrapper-height”]){var e=document.querySelectorAll(“iframe”);for(var t in a.data[“datawrapper-height”])for(var r=0;r<e.length;r++)if(e[r].contentWindow===a.source){var i=a.data["datawrapper-height"][t]+"px";e[r].style.height=i}}}))}();Behoefte aan meer informatie en details
Er is behoefte aan meer informatie over de uitsplitsing van de investering of het subsidiebedrag naar maatregelen, het type maatregel en de uitgangssituatie. Bijvoorbeeld wordt HR++-glas of triple glas toegepast en vervangt het enkel of dubbelglas? Daarom zijn volgende aanbevelingen gedaan:
- Verzamel meer informatie over de aanvraag in de centrale online registratie van RVO, zoals over de uitsplitsing van de subsidieaanvraag naar verschillende maatregelen, type maatregel, uitgangssituatie.
- Registreer in de aanvraag duidelijker het type gebouw en type eigenaar.
- Laat aanvragers ook informatie van de energieadviseurs online invoeren.
- Maak het databestand geschikt voor analyse.
- Doe het onderzoek naar effectiviteit van beleid en naar mogelijkheden om de kosteneffectiviteit van de regeling te verbeteren.
- Stel strengere eisen aan de maatregelen die subsidie
Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van de Energiekentallen verrijkte BAG. Verrijkte BAG ter ondersteuning van lokale energetische vraagstukken