Opties voor het decarbonisatie van de Nederlandse onshore gas- en olie-industrie
Rapportage MIDDEN-project
Dit rapport over decarbonisatie-opties voor de Nederlandse onshore gas- en olie-industrie maakt deel uit van het MIDDEN-project (Manufacturing Industry Decarbonisation Data Exchange Network), een initiatief van PBL en TNO. Het project heeft tot doel de industrie, beleidsmakers, analisten en de energiesector te ondersteunen bij hun gezamenlijke inspanningen om tot een vergaande decarbonisatie te komen.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)Het rapport biedt een overzicht van de processen die betrokken zijn bij de productie, opslag, transport en distributie van aardgas op het vasteland en de oliewinning en stelt technologische opties voor om de broeikasgasemissies van deze activiteiten te verminderen.
De emissies die verband houden met onshore aardgaswinning, -transport en -distributie bedroegen in 2019 ongeveer 200 kiloton CO2 en 11 kiloton methaan (vergelijkbaar met 320 kiloton CO2-equivalent). De emissies gerelateerd aan oliewinning (in Schoonebeek) waren ongeveer 165 kiloton CO2 in 2019, voornamelijk door stoomproductie en verwerking van olie.
Decarbonisatieopties omvatten vermindering van CO2– en methaanemissies
In het rapport worden de haalbaarheid van en vereisten voor decarbonisatie-opties voor de aardgas- en olie-industrie besproken. De belangrijkste opties voor de vermindering van CO2– en methaanemissies zijn:
Voor CO2-emissies:
- Elektrificatie
- Integratie van hernieuwbare energiebronnen
- Terugwinning van resterende energie
Voor methaanemissies:
- Mobiele hercompressie
- Mobiel affakkelen
- Lekdetectie en reparatie
- Emissievrije kleppen
Podcast ‘Elektrificatie in de industrie uitgelegd’
Luister ook deze aflevering van de podcast-serie ‘De energietransitie uitgelegd’ over elektrificatie in de industrie.