Opties voor decarbonisatie van de Nederlandse asfaltindustrie
Rapportage MIDDEN-project
Dit rapport over decarbonisatieopties voor de Nederlandse asfaltindustrie maakt deel uit van het MIDDEN-project (Manufacturing Industry Decarbonisation Data Exchange Network), een samenwerking tussen PBL en TNO. Het project heeft tot doel om de industrie, beleidsmakers, analisten en de energiesector te ondersteunen bij hun gezamenlijke inspanningen om verregaande decarbonisatie te realiseren.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)Asfaltproductie in Nederland
De Nederlandse asfaltsector is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen in de wegenbouw. Het productieproces verschilt niet veel tussen de asfaltinstallaties. Er zijn echter verschillende mogelijkheden voor productrecepten die verschillende bedrijfsomstandigheden vereisen. De temperatuur waarbij het proces wordt uitgevoerd is de belangrijkste parameter die per asfaltmengselrecept kan verschillen. In Nederland hebben de meeste recepten betrekking op heet of warm mengasfalt, voornamelijk vanwege de kwaliteitseisen en de regelgeving voor de wegenbouw. Koud mengasfalt kent een zeer beperkte productie (0,3% van het totaal) en wordt meestal gebruikt voor het repareren van bestaande wegen. De Nederlandse asfaltproductie vertegenwoordigt ongeveer 3% van de totale asfaltproductie in Europa in 2027. De uitstoot van CO2-emissies binnen de sector bedroeg 99 kiloton in 2020, hetgeen minder dan 0,1% van de totale uitstoot in Nederland voor hetzelfde jaar vertegenwoordigde.
Opties voor decarbonisatie
De belangrijkste opties voor decarbonisatie
- Brandstofsubstitutie door waterstof
Waterstof kan geleidelijk aan het brandstofmengsel worden toegevoegd zonder de configuratie van de standaarduitrusting te wijzigen (tot 30 vol.% waterstof in het mengsel). Voor hogere concentraties waterstof of volledige vervanging zijn echter aanpassingen aan de apparatuur nodig. - Elektrificatie
van warmtesystemen
Elektrificatie van warmtesystemen vereist een betrouwbare, duurzame elektriciteitsvoorziening en aanzienlijke infrastructurele veranderingen. Een van de onderzochte opties voor brandstofsubstitutie is de elektrificatie van de warmtesystemen. Voor sommige verwarmingsprocessen, zoals bitumenverwarming, zijn reeds volledig elektrisch verwarmde tanks beschikbaar en in gebruik in de markt. - Alternatieve grondstoffen en recycling
Met betrekking tot de vervanging van grondstoffen richt deze studie zich op het verkennen van de mogelijkheden om een mengsel van lignine en bitumen te gebruiken. Bitumen is een van de bijproducten van de raffinagesector en wordt gebruikt als bindmiddel bij de asfaltproductie. Recycling en herbestemming is al gemeengoed in de asfaltsector.