De vraag naar hernieuwbare koolwaterstoffen in 2030 en 2050
Analyse van twee grootgebruikers: transport en chemische industrie
In het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 is als doel gesteld dat de opwarming van de aarde ruim onder de 2°C blijft, waarbij ernaar gestreefd wordt om dit te beperken tot 1.5°C. De Europese Unie (EU) heeft in de Green Deal de ambitie vastgelegd om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en klimaatneutraal te zijn in 2050. De Nederlandse overheid heeft zich in het Klimaatakkoord het doel gesteld om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49% te hebben verminderd ten opzichte van 1990 en overweegt dit doel te verhogen naar 55%. Bovendien streeft Nederland ernaar de CO2-uitstoot in 2050 met 95% te hebben verminderd.
Het bereiken van deze doelstellingen vraagt om een enorme verandering. Er is een transitie nodig van een op fossiele brandstoffen gebaseerde economie naar een meer circulaire economie die draait op hernieuwbare energie.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)
Hoog verbruik vloeibare koolwaterstoffen in transport en chemie
De transportsector groeit en daarmee groeit ook de uitstoot van broeikasgassen
Een andere sector die afhankelijk zal blijven van koolwaterstoffen is de chemische industrie. De chemische industrie gebruikt niet alleen aanzienlijke hoeveelheden energie bij haar processen, maar heeft ook koolstofhoudende grondstoffen nodig voor de vervaardiging van op koolstof gebaseerde producten.
Hernieuwbare koolwaterstoffen
In dit onderzoek is een analyse gemaakt van de toekomstige vraag naar koolwaterstoffen. Daarnaast is gekeken naar de mogelijkheden om aan deze vraag te voldoen door middel van hernieuwbare koolwaterstoffen. Daaruit blijkt onder andere:
-
De vraag naar hernieuwbare koolwaterstoffen in de transportsector zal groot zijn in 2050, zelfs als een aanzienlijk deel van het wegtransport wordt geëlektrificeerd. In Nederland zal de vraag naar hernieuwbare brandstoffen zo’n 20 keer hoger zijn dan op dit moment.
-
In de chemische industrie zullen naar verwachting meer hernieuwbare koolwaterstoffen worden gebruikt ter vervanging van grondstoffen die op fossiele brandstoffen
zijn gebaseerd. -
De kosten voor op elektriciteit gebaseerde (e-based) processen voor de vervaardiging van high value chemicals (HVC) voor de petrochemische industrie liggen een factor 2 tot 5 hoger dan de op biomassa gebaseerde (bio-based) processen.
-
E-based routes kunnen vergelijkbaar worden met bio-based waardeketens als goedkope elektriciteit (0-10€.MWh) en besparingen op CAPEX (50%) worden geïmplementeerd.
-
Uit een wieg-tot-poortanalyse blijkt dat hernieuwbare waardeketens bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 78-87% in vergelijking met de fossiele alternatieven. De systemen met de grootste reductiepotentiëlen zijn de e-based waardeketens, indien er vanuit wordt gegaan dat die elektriciteit volledig hernieuwbaar is.
-
Voor de energietransitie
zijn alle mogelijkheden voor hernieuwbare koolwaterstoffen, zowel bio-based als e-based, nodig om ongewenste neveneffecten te voorkomen. Denk daarbij aan het gebruik van niet-duurzame bronnen voor biomassa of grote druk op de energiesystemen om aan de aanvullende vraag te voldoen voor hernieuwbare elektriciteit voor de e-based waardeketens.
In dit uitgebreide rapport zijn twee grote sectoren geanalyseerd: de transportsector en de chemische industrie. Er is uitgebreide informatie opgenomen over de status van de sectoren, inclusief de beleidscontext. Door middel van een nieuw scenario
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerde publicaties

Wat beweegt mensen om een elektrische auto aan te schaffen?
Inzicht in het gedrag en de motieven van verschillende groepen mensen

Potentieel energiebesparing in de industrie
Manufacturing Industry Decarbonisation Data Exchange Network (MIDDEN)

Potentieel van e-fuels voor zwaar wegtransport
Wat is het techno-economische potentieel van e-fuels voor gebruik in vrachtwagens in Nederland?