Groene waterstof
Wat is groene waterstof?
Waterstof is een energiedrager: het is mogelijk om energie op te slaan in waterstof. Groene waterstof is gemaakt uit een hernieuwbare energiebron, zoals wind of zon. Op dit moment wordt de meeste waterstof nog gemaakt uit fossiele brandstoffen. Dit wordt grijze waterstof genoemd indien de uitgestoten koolstof niet wordt afgevangen en blauwe waterstof als de uitgestoten koolstof wel wordt afgevangen (en bijvoorbeeld opgeslagen in lege gasvelden, zie CO2-opslag en -hergebruik).
CO₂-opslag en -hergebruik
Door energie op te slaan uit bronnen die niet altijd produceren, zoals wind en zon, kunnen de energievraag en het aanbod op elkaar worden afgestemd. Waterstofproductie en -opslag is een oplossing, waarmee deze flexibiliteit kan worden verkregen.
Lees meer over waterstof onder het thema ‘waterstof’ >>
Waterstof
Wie maken gebruik van Groene waterstof?
Groene waterstof is een belangrijke stap in de energietransitie
Hoe wordt Groene waterstof gemaakt?
Door met hernieuwbare elektriciteit water via elektrolyse te splitsen in waterstof en zuurstof kunnen wind- en zonne-energie worden vastgelegd (als chemische energie) in waterstof. Grootschalige toepassing moet gaan plaatsvinden in grote elektrolysers in waterstoffabrieken. Onder de projectnaam Heavenn worden in zes plaatsen in Noord-Nederland waterstofprojecten gestart. Hier werken 31 partners uit 6 landen aan mee. Shell bouwt de grootste groene waterstoffabriek van Nederland op de Tweede Maasvlakte. Met een 200 megawatt elektrolyser moet dagelijks 60.000 kilo groene waterstof worden geproduceerd.
Kosten Groene waterstof
De productiekosten voor groene waterstof zijn momenteel nog hoog in vergelijking met conventionele productie van waterstof met aardgas. De verwachting is echter dat de kosten zullen dalen door verbetering van de technologie (onderzoek en ontwikkeling), meer en grotere waterstoffabrieken (realiseren van schaalvoordelen), automatisering van de productie van onderdelen en de assemblage van elektrolyse-installaties, en concurrentie tussen aanbieders.
Lees hier meer over de ontwikkelingen >>
Wat kost een fabriek voor de productie van groene waterstof (in de toekomst)?
Gerelateerde publicaties

Potentieel van e-fuels voor zwaar wegtransport
Wat is het techno-economische potentieel van e-fuels voor gebruik in vrachtwagens in Nederland?

Techno-economisch potentieel nul-emissie vrachtwagens in Europa
Batterij-elektrische trucks tegen 2030 inzetbaar in merendeel van de toepassingen

Elektrolyse als mogelijke oplossing voor congestiemanagement
Analyse vier use cases van inzet van elektrolyse voor congestiemanagement geanalyseerd op juridische haalbaarheid, marktpotentieel en effect op congestie