Definitie: Groene waterstof

Wat is groene waterstof?

Waterstof is een energiedrager: het is mogelijk om energie op te slaan in waterstof. Groene waterstof is gemaakt uit een hernieuwbare energiebron, zoals wind of zon. Op dit moment wordt de meeste waterstof nog gemaakt uit fossiele brandstoffen. Dit wordt grijze waterstof genoemd indien de uitgestoten koolstof niet wordt afgevangen en blauwe waterstof als de uitgestoten koolstof wel wordt afgevangen (en bijvoorbeeld opgeslagen in lege gasvelden, zie CO2-opslag en -hergebruik). 

Door energie op te slaan uit bronnen die niet altijd produceren, zoals wind en zon, kunnen de energievraag en het aanbod op elkaar worden afgestemd. Waterstofproductie en -opslag is een oplossing, waarmee deze flexibiliteit kan worden verkregen.

Lees meer over waterstof onder het thema ‘waterstof’ >>

Wie maken gebruik van Groene waterstof?

Groene waterstof is een belangrijke stap in de energietransitie voor de industrie. Verschillende grote bedrijven, waaronder Tata Steel en Shell, hebben aangegeven dat waterstof een belangrijke pijler is in hun verduurzamingsstrategie. Waterstof kan ook gebruikt worden als brandstof voor bussen en vrachtauto’s en als energiebron in huizen, maar die ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Naar verwachting wordt waterstof (in eerste instantie blauwe, later steeds meer groene) een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Snelle opschaling is van belang om te voldoen aan de enorme vraag die hierdoor zal ontstaan en om de benodigde flexibiliteit in het energiesysteem beschikbaar te maken.

Hoe wordt Groene waterstof gemaakt?

Door met hernieuwbare elektriciteit water via elektrolyse te splitsen in waterstof en zuurstof kunnen wind- en zonne-energie worden vastgelegd (als chemische energie) in waterstof. Grootschalige toepassing moet gaan plaatsvinden in grote elektrolysers in waterstoffabrieken. Onder de projectnaam Heavenn worden in zes plaatsen in Noord-Nederland waterstofprojecten gestart. Hier werken 31 partners uit 6 landen aan mee. Shell bouwt de grootste groene waterstoffabriek van Nederland op de Tweede Maasvlakte. Met een 200 megawatt elektrolyser moet dagelijks 60.000 kilo groene waterstof worden geproduceerd.

Kosten Groene waterstof

De productiekosten voor groene waterstof zijn momenteel nog hoog in vergelijking met conventionele productie van waterstof met aardgas. De verwachting is echter dat de kosten zullen dalen door verbetering van de technologie (onderzoek en ontwikkeling), meer en grotere waterstoffabrieken (realiseren van schaalvoordelen), automatisering van de productie van onderdelen en de assemblage van elektrolyse-installaties, en concurrentie tussen aanbieders.

Lees hier meer over de ontwikkelingen >>

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste updates op Energy.nl?

Nieuwsbrief(Vereist)