Biogas en synthetisch gas
Laatst gewijzigd op:

Aardgas speelt nog een grote rol in de Nederlandse energievoorziening. Het vervangen van aardgas en andere fossiele gasvormige brandstoffen door hernieuwbare alternatieven kan een bijdrage leveren aan de reductie van broeikasgasemissies. Verschillende soorten biogas en synthetisch gas kunnen naast waterstof als hernieuwbaar alternatief dienen. Gasvormige brandstoffen zullen waarschijnlijk nodig blijven als grondstof, voor warmte en voor CO₂-neutrale regelbare elektriciteitsproductie.
Gasvormige brandstoffen, meestal in de vorm van aardgas, spelen een grote rol in de huidige energievoorziening in Nederland. Verreweg de meeste woningen en andere gebouwen worden ermee verwarmd, meer dan de helft van de elektriciteitsproductie gebeurt met behulp van aardgas en de industrie gebruikt het voor warmte in productieprocessen. In de industrie komen ook andere gasvormige brandstoffen vrij die in de industrie zelf of in elektriciteitscentrales worden ingezet. Er is overigens ook niet-energetisch gebruik van gas: aardgas en waterstof gemaakt uit aardgas worden op grote schaal door de industrie als grondstof gebruikt, en daar zal dus ook een alternatief voor moeten komen.
Een deel van de gasvormige brandstoffen is hernieuwbaar en wordt geproduceerd door vergisting of vergassing van biologische materialen zoals reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie of mest. Hernieuwbare gassen kunnen ook worden geproduceerd door elektrolyse, wat resulteert in waterstof die door een chemische reactie kan worden omgezet in andere energiedragers. Dat zijn synthetische brandstoffen, die vloeibaar of gasvormig kunnen zijn.
Waterstof
Een groot deel van de inzet van brandstoffen kan in de loop van de energietransitie worden vervangen door elektriciteit, maar lang niet alles. Er zijn goede alternatieven voor aardgas voor verwarming van gebouwen in de vorm van warmtepompen, voor elektriciteitsproductie en voor sommige industriële processen, maar de voor bepaalde industriële processen benodigde hoge temperaturen zijn moeilijk door inzet van elektriciteit te vervangen. Daar zullen brandstoffen voor nodig blijven. Energiebesparing kan de vraag naar gassen wel verminderen, maar gasvormige brandstoffen zullen een rol blijven spelen. Biogas en waterstof zijn in de industrie een mogelijk alternatief, hoewel het potentieel van biogas beperkt is.
Gasvormige brandstoffen zullen waarschijnlijk wel nodig blijven als grondstof, voor warmte en voor CO₂-neutrale regelbare elektriciteitsproductie.
De energievoorziening zal zoals gezegd naar verwachting niet volledig elektrificeren; het aandeel elektriciteit zal blijven steken rond de 50% waardoor een even groot deel door andere energiedragers zal moeten worden ingevuld. Waterstof zal nodig blijven als grondstof voor de chemische industrie. Naast waterstof kunnen ook biogas en synthetisch gas als hernieuwbaar alternatief dienen. In de elektriciteitsvoorziening zal CO2-neutraal regelbaar vermogen nodig zijn, wat met gasvormige brandstoffen goed mogelijk is; ook omdat er al veel gascentrales en WKK-installaties staan (warmte-kracht-koppeling). Al deze toepassingen kunnen ook worden ingevuld met hernieuwbaar gas. De beschikbaarheid van vooral biogas zal echter naar verwachting beperkt blijven, wat een reden is om het in te zetten daar waar alternatieven niet of slecht voorhanden zijn.
Sinds 1998 meet EurObserv’ER de inzet van hernieuwbare energie in alle lidstaten van de Europese Unie. EurObserv’ER geeft met kwantitatieve indicatoren inzicht in de energetische, technologische en economische ontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare energie. Bekijk hier de laatste EurObserv’ER-barometer Biogas.