Zonnepanelen op dijken
Verharde dijken goede optie voor plaatsen zonnepanelen
De ruimte in Nederland is beperkt. Daarom is het interessant om te kijken op welke manier opwekking van hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd in bestaande gebouwen en infrastructuur. In het project Zon op Dijken zijn vier unieke dijk-specifieke zonnesystemen ontworpen, gebouwd en vervolgens uitgebreid gemonitord. De zonnepanelen op verharde dijken blijken het meest geschikt.
Downloads
Zonnepanelen op dijken (PDF)Binnen het project zijn vier verschillende systemen ontworpen en gebouwd op twee verschillende dijklocaties:
- een klassiek systeem op paaltjes
- een systeem in het vlak van de dijk, gebouwd op betonelementen
- een systeem dat ‘hangt’ boven het talud van een dijk
- een systeem op een verharde dijk, waarbij het gras is vervangen door een betonachtige fundering
Daarbij is gekeken naar drie verschillende aspecten: de elektrische prestatie, de invloed op faalmechanismen van de dijk en het maatschappelijk draagvlak.
Elektrische prestatie van de dijk-specifieke PV-systemen
Alle typen systemen functioneerden elektrisch gezien uitstekend. Alleen bij het PV-systeem op betonelementen zijn problemen geconstateerd met de elektrische isolatie. Dit is te verhelpen in een toekomstig systeemontwerp.
Invloed op faalmechanismen van de dijk
De PV-systemen kunnen de faalmechanismen van dijken direct beïnvloeden doordat er een lek wordt gemaakt in de afdichtende beschermlaag van een dijk, of indirect door de afname van de kwaliteit van de grasbekleding.
Bij geen van de systemen is directe erosievorming geconstateerd. De kwaliteit van de grasbekleding werd bij sommige systemen wel beïnvloed. Bij het klassieke systeem op paaltjes werd de grasmat aangetast door een gebrek aan zonlicht onder de paneelvlakken. Door een gedeelte van de panelen te verwijderen, herstelde de grasmat. De graskwaliteit onder het systeem met hangende panelen leed niet onder het PV-systeem, ondanks de lichtreductie van 30%. Dit systeem raakte echter ernstig beschadigd tijdens een storm en is niet klaar om op grote schaal ingezet te worden.
Maatschappelijk draagvlak zonnepanelen op dijken
Systemen die weinig zichtbaar zijn, bijvoorbeeld de systemen die in het vlak van de dijk zijn verwerkt, worden het best gewaardeerd. Respondenten gaven verder aan dat ze het belangrijk vinden om vroegtijdig meegenomen te worden in communicatie.
PV-systemen die op een dijkverharding in het dijkvlak worden aangebracht en die goed in te passen zijn in de huidige dijkenbouwpraktijk (bijvoorbeeld tijdens een dijkversterkingsoperatie), kunnen eenvoudig worden toegepast op dijken. Systemen waarbij de grasbekleding grotendeels in de schaduw komt te liggen, zijn vanuit waterveiligheidsoogpunt op dit moment niet geschikt.