Verlagen emissies door beperken hernieuwbare energiebronnen
Om de CO2-uitstoot te verlagen willen beleidsmakers dat er zoveel mogelijk variabele hernieuwbare energie (VHE) wordt gebruikt in energiesystemen. Hiervoor zijn doelstellingen gedefinieerd voor VHE als aandeel van de totale elektriciteitsopwekking en er is beleid ontwikkeld (onder andere in de vorm van subsidies) dat gericht is op het maximaliseren van het gebruik van beschikbare elektriciteit uit VHE-bronnen. Deze publicatie laat zien dat het maximaliseren van de VHE-productie echter niet altijd de CO2-uitstoot verlaagt.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)Dit komt door verschillende beperkingen in de werking van het energiesysteem
Deze situaties kunnen optreden:
-
als gevolg van netwerkbeperkingen waardoor inefficiënte reallocaties van productiemiddelen nodig zijn indien VHE niet wordt beperkt,
-
als gevolg van een grotere behoefte aan op- en afschakelen van andere productie-eenheden,
-
als gevolg van voorraad- en beveiligingseisen waaraan gemakkelijker kan worden voldaan door VHE-inperking toe te staan.
Om te komen tot de meest kostenefficiënte en minst vervuilende werking van energiesystemen moet VHE-beperking niet worden gezien als een laatste redmiddel om de systeemzekerheid te behouden, maar moet VHE altijd optimaal door markten worden ingezet op basis van de werkelijke kosten. Door de inzet van VHE te beperken verschaft VHE flexibiliteit aan het elektriciteitssysteem, in plaats van andere flexopties die mogelijk duurder en minder schoon zijn. Als gevolg van de optimale inzet van VHE in het elektriciteitssysteem wordt VHE niet louter een majeure oorzaak van het flexibiliteitsprobleem, maar tevens een belangrijk deel van de oplossing.
Gerelateerde onderwerpen
- Regionale en lokale energietransitie
- Energiebronnen
- Windenergie
- Flexibiliteit van het energiesysteem