Samenwerking voor verduurzamingsplannen woningcorporaties
Energiearmoede bestrijden door woningverduurzaming te versnellen
De noodzaak om de woningvoorraad versneld te verduurzamen is aan het groeien. Enerzijds is betere isolatie een belangrijke manier om energiearmoede te bestrijden. Anderzijds is het inmiddels landelijk beleid om woningen met de laagste energielabels (E, F en G) voor 2028 uit te faseren. Wat zijn de knelpunten voor woningcorporaties en gemeenten om voorgenomen plannen voor woningverduurzaming in hoog tempo uit te voeren? Ondanks de grote complexiteit van, en de vele wederzijdse afhankelijkheden bij versnelde woningverduurzaming, zijn er een verschillende concrete versnellingsmogelijkheden.
Downloads
Energiearmoede bestrijden door woningverduurzaming te versnellen (PDF)Ook zonder aanpassingen van de huidige governancestructuur is er betrekkelijk veel handelingsperspectief om woningverduurzaming te versnellen. In het bijzonder zijn er veel handelingsperspectieven voor woningcorporaties, die overwegend om meer en nauwere samenwerking draaien (met elkaar, maar ook bijvoorbeeld met energiefixers).
Samenwerking en afstemming woningcorporaties
Momenteel wordt woningverduurzaming per individuele corporatie gepland en uitgevoerd, terwijl veel zaken sneller én goedkoper kunnen wanneer er meer wordt samengewerkt – met name wanneer verschillende corporaties woningen in hetzelfde blok of gebouw bezitten. Nauwere samenwerking tussen woningcorporaties in het uitvoeren van woningverduurzaming, kan (onder andere) middels de volgende zaken:
- Het afstemmen van onderhoudsplannen tussen woningcorporaties. Het delen van de onderhoudsplanningen is hierin een belangrijke stap.
- Een dashboard voor spreiding van energiearmoede
onder corporatiebezit. Dit helpt bepalen in welke blokken of wijken de problemen met energiearmoede het grootst zijn. - Resource pooling. Groepen van collega’s van verschillende partijen met dezelfde expertise en kennis kunnen zo flexibel worden ingezet om ergens mee te werken.
- Delen van best practices tussen woningcorporaties en gemeenten. Bestaande leerkringen van gemeenten kunnen zodanig worden georganiseerd dat ook best practices van woningcorporaties worden gedeeld.