Positieve Energiedistricten in steden om CO₂-uitstoot te reduceren
Kennisdossier over positieve energiedistricten in Europa
70% van de huidige CO2-uitstoot komt uit stedelijke gebieden. Een mogelijkheid om de uitstoot te reduceren is het creëren van zogeheten positieve energiedistricten (PEDs). In dit kennisdossier wordt ingezoomd op wat een PED is, wat er nodig is om een PED te realiseren, welke uitdagingen zich manifesteren bij het implementeren en opschalen van PEDs en welke technologische innovaties worden ingezet in PED-projecten.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)Wat zijn positieve energiedistricten?
Een PED is een stedelijke wijk waarin gebouwen, voertuigen, gebruikers, ICT-systemen en de energie-infrastructuur met elkaar verbonden zijn om te komen tot een jaarlijkse netto uitstoot én netto energie-import van 0 (JPI, 2020) en een optimale balans tussen vraag en aanbod. Hier kleven tal van sociale, technische, economische en juridische vraagstukken aan die nu in Europees verband worden verkend. Het doel is om in 2025 100 positieve energiedistricten
PEDs en Smart cities
In het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020 (H2020) wordt onderzoek gedaan naar Smart Cities. De ontwikkeling van positieve energiedistricten is hier onderdeel van. Het implementeren van innovatieve Smart City technologieën en het implementeren van innovatieve PED-technologieën heeft veel overeenkomsten, vooral als het gaat om de implementatieuitdagingen. In Bilbao, Groningen, Göteborg en Alkmaar wordt verkend wat er nodig is om 100 positieve energiedistricten te realiseren. In dit kennisdossier worden deze voorbeelden toegelicht en is gekeken welke technologische innovaties worden geïmplementeerd.
Zo worden er in Bilbao innovatieve oplossingen toegepast om gebouwen te integreren met slimme mobiliteit. Energieopwek in plaats van consumptie staat centraal. Er is een speciale rol weggelegd voor burgers, lokale initiatieven en energy communities in de besluitvorming, de ontwikkeling van technische oplossingen en in de innovatie-ateliers.
Göteborg (Zweden) heeft de doelstelling uitgesproken om werelds meest progressieve stad te worden als het aankomt op het aanpakken van klimaatverandering. Vernieuwend in dit project is de implementatie van oplossingen die sociale, economische en duurzaamheidsverbeteringen samenbrengen. Er wordt gebruik gemaakt van een nieuw type (duurzaam) beton en gerecyclede bus-batterijen dienen als elektriciteitsopslag voor zonnepanelen op daken. Daarnaast worden e-carpool, e-bikes en e-cargo bikes geïntegreerd in de woningconcepten.
Over dit onderwerp is ook een wetenschappelijk artikel gepubliceerd: ‘Implementation Framework for Energy Flexibility Technologies in Alkmaar and Évora‘ Energies 2020, 13(21), 5811;