Opties voor decarbonisatie van grootschalige productie van organische chemicaliën, Shell Pernis
Rapportage MIDDEN-project
Dit rapport over decarbonisatieopties voor grootschalige organische chemicaliën maakt deel uit van het MIDDEN-project (Manufacturing Industry Decarbonisation Data Exchange Network), een samenwerking tussen PBL en TNO. Het project heeft tot doel om de industrie, beleidsmakers, analisten en de energiesector te ondersteunen bij hun gezamenlijke inspanningen om verregaande decarbonisatie te realiseren.
Het rapport biedt een overzicht van de productie van chemicaliën op de Pernis-locatie van Shell Nederland Chemie (SNC-Pernis) en de opties voor decarbonisatie.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)Tussenproducten voor de chemische industrie
Het merendeel van de in SNC-Pernis vervaardigde producten zijn tussenproducten voor de rest van de chemische industrie. De belangrijkste producten zijn propyleen, chemische oplosmiddelen uit propyleen- en buteenstromen, en propyleenoxide-derivaten (zoals glycolethers en polyolen). In deze installaties worden ook oplosmiddelen op basis van koolwaterstof vervaardigd. Al deze materialen zijn belangrijke bouwstenen voor de chemische industrie om alledaagse producten te vervaardigen.
Decarbonisatieopties omvatten elektrificatie,
In dit rapport worden mogelijke opties voor de reductie van het energieverbruik en/of de CO2-uitstoot tot 2050 gepresenteerd. Decarbonisatieopties behelzen technologieën voor elektrificatie, energie-efficiëntie, blauwe/groene waterstof ter vervanging van fossiele brandstoffen, hernieuwbare oplossingen en CO2-afvang, -benutting en -opslag (CCUS).
Hoewel SNC-Pernis en de decarbonisatie
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerde publicaties

RFNBO-verplichting grote uitdaging voor industrie
Effecten doelstelling 50% groene waterstof voor de Nederlandse industrie

Uitfasering fossiele technieken
Wat is het afbouwpad als we in 2050 geen fossiele brandstoffen meer gebruiken?

Opties voor decarbonisatie van de Nederlandse asfaltindustrie
Rapportage MIDDEN-project