Opties voor decarbonisatie van grootschalige productie van organische chemicaliën, Shell Moerdijk
Rapportage MIDDEN-project
Dit rapport biedt een overzicht van de grootschalige productie van organische chemicaliën en de opties voor decarbonisatie op de Shell-locatie Moerdijk in Nederland. Het rapport maakt deel uit van het MIDDEN-project (Manufacturing Industry Decarbonisation Data Exchange Network), een samenwerking tussen PBL en TNO. Het project heeft tot doel om de industrie, beleidsmakers, analisten en de energiesector te ondersteunen bij hun gezamenlijke inspanningen om verregaande decarbonisatie te realiseren.
In 2018 verbruikte de Nederlandse chemische industrie meer dan 800 Petajoule aan energie en grondstoffen en was verantwoordelijk voor meer dan 19 miljoen ton CO2-equivalenten broeikasgasemissies. Shell Moerdijk ligt binnen de petrochemische cluster Rotterdam/Moerdijk en is verbonden met andere grote chemie- en raffinaderijlocaties in Pernis en Antwerpen.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)Complex met meerdere fabrieken en meerdere producten
Shell Moerdijk exploiteert een naftakraker en verscheidene downstream-processen, waaronder de fractionering van olefinen en benzeen, en de productie van ethyleenoxide, ethyleenglycolen, ethylbenzeen, styreenmonomeer en propyleenoxide. Shell Moerdijk is een complex met meerdere fabrieken die ook multi-productprocessen omvatten. Deze producten en processen worden in het rapport in detail beschreven.
Decarbonisatieopties omvatten elektrificatie, waterstof en CCUS
In het rapport worden opties gepresenteerd ten behoeve van de vermindering van het energieverbruik en/of de CO2-emissies tot 2050. Decarbonisatieopties voor Shell Moerdijk omvatten met warmte geïntegreerde distillatiekolommen en warmtepompen, warmteterugwinning, procesbeheersing, coalescentiefiltratie-eenheden, membranen (voor gasscheiding), adsorptiewarmtepompen, elektrificatie, waterstof als brandstof, proces van biomassa tot bio-ethyleen, proces van methanol tot olefine, CO2-afvang en -opslag of -benutting.