Opties voor decarbonisatie van de Nederlandse zetmeelindustrie
Rapportage MIDDEN-project
Dit rapport over decarbonisatieopties voor de Nederlandse zetmeelindustrie maakt deel uit van het MIDDEN-project (Manufacturing Industry Decarbonisation Data Exchange Network), een samenwerking tussen PBL en TNO. Het project heeft tot doel om de industrie, beleidsmakers, analisten en de energiesector te ondersteunen bij hun gezamenlijke inspanningen om verregaande decarbonisatie te realiseren. Zetmeel is een product dat in tal van toepassingen wordt gebruikt. Voorbeelden van toepassingen zijn levensmiddelenadditieven (bv. zoetstoffen en verdikkingsmiddelen) en niet-voedingstoepassingen (bv. kleefstoffen in de papier- en textielindustrie).
Downloads
Download hier het rapport (PDF)De Nederlandse zetmeelindustrie
In Nederland zijn drie bedrijven representatief voor de zetmeelproductie-industrie: Avebe, Cargill en Tate & Lyle. Deze drie bedrijven staan bij de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) geregistreerd voor een totaal van ongeveer 506 kiloton directe CO2-uitstoot in 2019.
De drie ondernemingen vervaardigen drie soorten zetmeel. Avebe produceert aardappelzetmeel, Cargill produceert zetmeel uit tarwe en maïs, en Tate & Lyle produceert maïszetmeel. In dit verslag wordt alleen de productie van zetmeel uit aardappelen en tarwe in detail besproken. In dit verband heeft Avebe twee locaties in het noordoosten van Nederland en Cargill twee locaties in het zuidwesten van Nederland.
De CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de verbranding van aardgas in warmtekrachtcentrales (WKK’s) of stoomketels om warmte te produceren, die hoofdzakelijk wordt gebruikt voor de ontwaterings- en droogstappen in de fabricageprocessen. Met name voor aardappelzetmeel wordt de meeste energie gebruikt voor de verdamping van water om natief zetmeel en protamylase te verkrijgen. Voor tarwezetmeel wordt de meeste energie gebruikt voor het verdampen van water voor het verkrijgen van zetmeel, zoetstoffen en pentosanen.
Opties voor een koolstofarme economie
De opties voor decarbonisatie
-
toepassing van met biomassa gestookte WKK’s en ketels
-
waterstofketels
-
elektrische boilers
-
geothermische energie
-
biogasproductie
-
warmtepompen
-
vacuüm trommelfilters
-
electro-osmosis dehydratie